Honda випустила на ринок перший водневий автомобіль

Компанія Honda налагодила серійне виробництво моделі Clarity Fuel Cell, оснащену силовою установкою на водневих паливних елементах. На перших порах новинку зможуть придбати виключно японські державні органи та приватні компанії за лізинговими програмами.

Початкова вартість седана для рідного ринку склала 67.3 тис. доларів, що трохи дорожче головного конкурента “Toyota Mirai”.

У компанії Honda називають новий Clarity Fuel Cell першим п’ятимісним седаном з водневою силовою установкою, недвозначно натякаючи на те, що у Toyota Mirai з-за масивного підлокітника на другому ряду можуть розміститися тільки два пасажири. Та й за габаритними розмірами розробка «Хонди» вийшла крупнішою суперника - довжина, ширина і висота склали 4 915 мм, 1 875 мм та 1 480 мм відповідно. Споряджена маса складає 1 890 кг, а кузовна палітра обмежена всього трьома кольорами: червоним, білим і чорним металіками.

Водень зберігається в двох баках сумарним об’ємом 141 л. Маленький бак на 24 л розміщений під заднім диваном, а великий, 117-літровий – за спинкою другого ряду. Ємності розраховані на номінальний тиск 70 Мпа. Електрика виробляється в результаті хімічної реакції між воднем і киснем, після чого поступає на проміжну літій-іонну батарею в центральному тунелі між передніми сидіннями. В підкапотному просторі знаходиться електромотор потужністю 130 кВт і крутний момент 300 Нм.

Повноцінна заправка баків стисненим воднем займає близько 3-х хвилин (за умови температури навколишнього середовища 20 градусів Цельсія). Розрахунковий пробіг по японському тестовому циклу JC08 становить 750 кілометрів. Дивний навіть порівняно з електромобілями дизайн седана пояснюється необхідністю інтенсивного охолодження енергетичної установки, а також прагненням розробників знизити коефіцієнт аеродинамічного опору.



Виробництво автомобіля буде налагоджено в Японії на заводі Honda в префектурі Тотігі. У 2016 році компанія планує випустити близько 200 примірників Clarity Fuel Cell, а також вийти з новинкою на європейський і американський ринки.

Як і було обіцяно під час презентації прототипу Honda Clarity Fuel Cell в 2014 році, разом з автомобілем у продаж надійшло портативне зовнішнє джерело живлення. Воно підключається до машини і виступає в ролі генератора для домашніх потреб. «Ящик» з розмірами 755x387x438 мм важить 50.8 кг. Вартість пристрою становить 10.3 тис. доларів.

На сайте oh.ua вы можете узнать все об автостраховании ОСАГО, его особенностях и преимуществах, воспользоваться функционалом автогражданка калькулятор цены, и на основании этих расчетов выбрать наиболее выгодный вариант приобретения страховки.