Роботи будуть допомагати екофермерам

Боротьба з бур'янами на плантаціях, призначених для екологічного землеробства, є питанням принциповим. Хімічна прополка, тобто використання гербіцидів у виробництві екопродуктів під абсолютною забороною, тому для боротьби з бур'янами рекомендується використовувати такі методи, як виморожування, висушування, випалювання, мульчування, ручна прополка, та інші.

Але ручна праця стає все дорожчою, та й монотонні операції в незручних позах не відповідають уявленням про комфорт. Сучасна сільськогосподарська техніка здатна суттєво полегшити життя фермера. Час від часу вона, звичайно ж потребує ремонту, до речі, ось тут agro-sfera.com/product-category/porshnevaya-gruppa можна придбати поршневу групу і інші якісні запчастини, причому на agro-sfera.com ціни найкращі.

Втім експерти вважають, що майбутнє за керованими дистанційно беспілотними механічними помічниками у боротьбі з бур’янами. У тому, що тема агро-роботів не тільки затребувана ринком, але і знаходить конкретні технічні рішення, свідчать приклади інших країн.

Робот, а точніше беспілотний трактор Agria (фото зверху), створений фахівцями віденського інституту прикладних технологій вміє орати, культивувати грунт, сіяти, боротися з шкідниками. На озброєнні він має ультрафіолетові і інфрачервоні сенсори, за допомогою яких і виявляє шкідливі рослини. Цей робот може взаємодіяти з собі подібними роботами створюючи цілі роботизовані системи, а управляється за допомогою спеціальних додатків на компютері чи смартфоні.



З метою зробити процес прополки надзвичайно простим і екологічно чистим, швейцарський промисловий дизайнер Фабіан Зімерли запропонував концепцію робота Weedmaster, який впорається з цим завданням, причому живиться він метанолом. Хоча система GPS піклується про навігацію, вона дозволить роботу з допомогою цифрової системи розпізнавання зображень розрізняти культурні рослини та бур’яни.

Робот має обертовий інструмент, що дозволяє видаляти бур’яни з максимальною точністю, залишаючи проміжок між культурними рослинами максимально чистими. Якщо обсяги роботи на фермі будуть великими, то можна використовувати кілька таких роботів, які будуть взаємодіяти через мережу.



Ну і ще можна згадати розробку Берна Арстарнда з шведського університету Хальмстад – пристрій для електронно-механічного контролю над бур’янами на основі візуального сприйняття «Лукас». Принцип роботи робота такий: на днище апарату прикріплена інфрачервона камера, яка фіксує зображення грядок. Далі, обробляючи ці знімки, бортовий комп’ютер управляє колесами машини та інструментом для прополки. Корисні рослини від бур’янів Лукас відрізняє, використовуючи іншу камеру, фіксуючу розмір, колір і форму рослини, а отримані кольорові зображення потім порівнюються з наявної в пам’яті базою.