Дженне: місто з піску

Уявіть собі гігантську пісочницю, в якій талановитою рукою виліплені будинки, вулиці та неймовірної краси будівля, що височіє над усім цим піщаним світом. Таким бачиться Дженне – місто з піску, застигле у часі.

Дженне – одне з найдавніших міст Західної Африки. Перші згадки про місто відносяться до III століття до нашої ери, коли на цьому місці з’явилися перші поселенці. У середні століття Дженне процвітав за рахунок торгівлі – місто знаходилося на перетині важливих торговельних шляхів. З часом воно стало великим торговим пунктом, чому немало сприяла близькість важливої водної артерії Західної Африки – річки Нігер.



Знайомство з містом незмінно починається з Великої мечеті. Це візитна картка не тільки Дженне, але і всього Малі. Будівля мечеті в тому вигляді, в якому вона постає сьогодні, було побудовано на початку XX століття.

Велика мечеть – найбільша в світі споруда, побудована з «банко» – суміші глини, соломи і коров’ячого гною. Вона, ніби величезний замок з піску, виростає над усім містом. Особливості архітектурного стилю роблять мечеть не схожу на звичні нам, традиційні мечеті: глинобитні стіни покривають дерев’яними балками, а округлі вежі-мінарети вінчають зубці циліндричної форми, що символізують страусині яйця – символ родючості.



Кожен понеділок на площі перед мечеттю розгортається найбільший і найколоритніший ринок у всій Західній Африці. Сюди звозять товари зі всього Малі і з сусідніх Буркіна Фасо і Нігер. Тут можна знайти що завгодно: від перцю чилі до старої меблів. Якщо піднятися на дах однієї з прилеглих до площі будівель, можна побачити все місто.

Від Великої мечеті в різні боки розбігаються лабіринти маленьких, вузьких вуличок, на яких час наче зупинився. Тут можна побачити традиційні будинки народності фульбе (їх більшість), оселі заможних городян з трикутними зубцями на даху, за яким можна дізнатися, скільки у їх господарів дітей.



Час, дійсно, зупиняється, як тільки сонце входить в зеніт. Полуденна спека стає нестерпною. Городяни рятуються від неї в тіні своїх дворів, в прохолоді глинобитних стін, а туристи – в кафе, магазинах, лавках. Життя в місті завмирає. Яскраве сонце сліпить очі, відбиваючись від піску (пісок тут всюди: позначається близькість Сахари), і тому здається ще більш яскравим.

На строительном специализированном портале Настройке.нет вы можете заказать доставку карьерного, намывного, морского, сеяного песка, суглинка, песчано-гравийной смеси в любом требуемом количестве по наилучшей стоимости.