Microsoft випробувала підводний сервер

Microsoft розробила проект під назвою Project Natick, суть якого зводиться до розміщення дата-центрів не в наземних приміщеннях, як це відбувається зараз, а під водою. Перший експеримент пройшов успішно, повідомляє The New York Times.

Ідея розміщувати дата-центри під водою виникла в 2014 році у співробітників Microsoft, один з яких раніше служив в американському флоті.

В чому суть проекту? Через значну інтенсивної роботи, сервери в дата-центрах дуже сильно нагріваються, і значна частина енергії (і грошових витрат) йде на їх охолодження. У звичайних умовах для цього потрібні потужні системи кондиціонування.

Якщо ж розмістити дата-центр під водою, то температура навколишнього середовища автоматично зможе взяти цю роботу на себе. Таким чином можна буде вирішити відразу кілька проблем як в архітектурі дата-центрів, так і в їх обслуговуванні. Зв’язок з такими дата-центрами буде забезпечуватися через оптоволоконні кабелі.

Більш того, в Microsoft стверджують, що на створення підводного дата-центру буде йти 90 днів, тоді як на створення дата-центру традиційного формату йде до двох років. На даний момент у однієї тільки Microsoft понад 100 дата-центрів по всьому світу, які забезпечують роботу всіх електронних систем.

Ще один плюс такого рішення — наближення серверів безпосередньо до користувачів. Чим далі знаходиться дата-центр, тим більше часу потрібно на виконання операцій, відповідно більше ресурсів витрачається на обробку запитів. Оскільки більшість мегаполісів, в яких проживає 50% населення Землі, що знаходяться не так далеко від океанів, це дозволить істотно скоротити час затримки і збільшити ефективність роботи дата-центрів.



Першим піддослідним став дата-центр, який назвали «Леона Філпот» (по імені одного з персонажів серії ігор Halo виробництва Microsoft). Серверну стійку помістили в гігантську капсулу, оснастивши її більш ніж 100 датчиками, і опустили під воду в Тихому Океані на глибину 9 метрів, де вона провела 105 днів. Результати перевершили очікування!

В ідеалі, підводний дата-центр, за розрахунками Microsoft, повинен працювати 5 років без втручання людини. Але чи реально буде будувати системи, які зможуть працювати без перебоїв так довго — під знаком питання.

Якщо вам потрібен надійний віртуальний сервер VPS, раджу тут https://host4.biz/vps ознайомитись з вигідними пропозиціями від одного з вітчизняних лідерів ринку хостингу.