Новий проект DARPA: імплантат, що дозволяє відновлювати пам’ять

Американські вчені змогли поліпшити здатність волонтерів відтворювати спогади з допомогою мозкових імплантів. Стаття про це з'явилася на сайті американського Агентства передових оборонних дослідницьких проектів (DARPA)

Фахівці з проекту Restoring Active Memory DARPA поставили сміливий експеримент: під час операцій на мозку вони імплантували кільком десяткам волонтерів спеціальні електроди. Прилади взаємодіяли з групами клітин мозку, що відповідають за «декларативну пам’ять» — запам’ятовування речей, подій і списків.  А ось тут www.vitamarg.com ви дізнаєтесь як суттєво збільшити словниковий запас слів, причому без будь-якого хірургічного втручання.

Імпланти могли фіксувати сигнали, які «записували» спогади, розшифровувати і навіть повторювати їх. Також вони активізували окремі області пам’яті, щоб допомогти пацієнтам поліпшити процес відтворення спогадів.

В результаті впливу на клітини мозку вченим вдалося поліпшити пам’ять волонтерів — ті показали кращі результати в тестах на запам’ятовування списків і об’єктів.

Подібні експерименти раніше проводили з мишами, однак на людях цю технологію випробували вперше. Її вже порівняли з епізодом з фільму «Матриця», де мозок Нео після програмування отримав здатність до бойових мистецтв та управління вертольотом. Вчені вважають, що в майбутньому їх відкриття допоможе штучно покращувати пам’ять людей, а також дасть шанс відновити пам’ять тим, хто її втратив.

Дещо раніше вчені Сінгапурського інституту мікроелектроніки створили мікрочіп, який вживлюється в мозок пацієнта і забезпечує повноцінне управління протезами кінцівок «з голови».

Чіп, будучи поміщений в кору головного мозку, утворює зв’язок між розумом людини і його протезом, тим самим, дозволяючи пацієнту знову встати на ноги. Створений чіп настільки малий, що після імплантації ніяк не шкодить чутливості тканин.

Для того, щоб поміщений в мозок чіп не стикався з черепом і не викликав пошкодження тканин, дослідники гранично зменшили розмір електронного пристрою. У підсумку, висота корпусу чіпа складає всього 750 мікрометрів, а це менше 1 міліметра.

А дослідники компанії Qualcomm створили процесор Zeroth, в основу якого лягли всі знання людства про роботу мозку. Інженери переконані, що таким чином чіп стане ефективніше і швидше сучасних аналогів.

Структура процесора Zeroth навіяна інженерам можливостями біологічного мозку людини, і повністю моделює роботу нейронів в ньому.

Крім того, процесор здатний “вчитися і адаптуватися” за допомогою взаємодії з навколишнім світом, в чому таким же чином, як це робить мозок людини або тварини.