Проблема енергоносіїв. Європа робить ставку на біомасу.

За останні десятиліття енергоспоживання в країнах Європейського Союзу стійко збільшувалося, і така тенденція, очевидно, збережеться і в майбутньому. Як наслідок - суттєве збільшення кількості викидів СО2. Ця тенденція призвела до того, що Європейська Комісія взяла на себе ініціативу підтримувати використання поновлюваних джерел дпя виробництва тепла і електроенергії.

На сьогоднішній день частка біомаси в загальному споживанні енергії складає приблизно 4%. Кілька років тому Єврокомісія прийняла План дій по біомасі (Biomass Action Plan), за яким планується цю частку збільшити удвічі. У відповідності з цим та рядом інших документів частка біомаси буде збільшено також і в секторі теплопостачання.

Чому біомаса? Біомаса (побічна біологічна продукція чи відходи виробництва: дрова, солома, тирса, біогаз з гною і т. д.) є недорогим паливом, здатним замінити викопне паливо для вироблення енергії. У кожної країни є свій потенціал біомаси, яку вона може використати для виробництва енергії. Україна теж має значні запаси цієї сировини, а фірма «Брикетирующие технологии», на сьогодній день пропонує найсучасніше обладнання для подрібнення, сушки, гранулювання і брикетування соломи, тирси, і інших органічних відходів.

Країни ЄС почали не тільки використовувати свій потенціал, але і шукати можливості щодо його збільшення.

Виробництво теплової енергії з біомаси є найбільш малозатратним при існуючих технологіях та наявності доступної сировини. Згідно зі статистичними даними країн ЄС частка ВДЕ у виробництві теплоти становить 11,5%, з них 11 % -біомаса, і ця частка буде збільшена до 25% (21,3% - з бисмассы) до 2020 р.

Лідерами серед країн Євросоюзу з виробництва теплової енергії з біомаси є: Швеція (66% всієї виробленої теплової енергії з біомаси), Австрія (29%), Данія (30%), Фінляндія (28%). Швидкими темпами розвивається виробництво теплової енергії з біомаси в Німеччині і зараз складає 5,5% від загального виробництва теплоти.

Збільшення використання біомаси характерне не тільки для європейських країн. Для прикладу, за останні роки в Китаї були введені в дію 34 електростанції, що використовують в якості палива солому. Завдяки цьому їх сумарна потужність досягла 1,2 мільйона кіловат.

Щорічно китайська сільськогосподарська галузь виробляє близько 600 мільйонів тонн соломи.

Електростанція Суцянь в провінції Цзянсы здатна виробляти 156 мільйонів кіловат електроенергії на рік, 132 мільйони з яких буде потрапляти в державну енергетичну мережу. Для цього на станції необхідно спалювати приблизно 175 тисяч тонн соломи щорічно, що дорівнює 98 тисяч тонн вугілля.

Незважаючи на необхідність спалювання більшої кількості палива, у порівнянні з вугіллям солома є відносно безпечним для навколишнього середовища паливом. “Солом’яна” електростанція потужністю 25 тисяч кіловат викидає в атмосферу на 100 тисяч тонн менше діоксиду вуглецю на рік, ніж аналогічна по потужності вугільна електростанція.