П’ятеро пенсіонерів засуджені за найбільше пограбування у новітній історії Великобританії

Минулого місяця Британський суд виніс рішення у справі про гучне пограбування ювелірки Hatton Garden Safe Deposit. П'ятеро британців отримали до семи років в'язниці.

Примітно, що на злочин пішли досить літні люди. Організатору Брайану Рідеру вже 76 років і він не зміг постати перед судом через другий перенесений інсульт. Іншим обвинуваченим близько 60 років і більше.

Нагадаємо, зухвале пограбування було скоєно на початку квітня 2015 року в ювелірному кварталі Хаттон-Гарден, спорожнілому на час свят. Банда грабіжників забралася в депозитарій компанії Hatton Garden Safe Deposit Ltd, і винесла звідти золота, сапфірів і діамантів на 14 мільйонів фунтів. Як з’ясували слідчі, злочинці увійшли в будівлю в ніч на 3 квітня, а остаточно покинули її вечором 5 квітня. В Англії тоді були довгі вихідні, пов’язані з великодніми святами, тому грабіжники могли діяти без зайвого поспіху.

Спочатку зловмисники пройшли на другий поверх і відключили загальний ліфт у будинку. Потім через ліфтову шахту вони спустилися в підвал і просвердлили отвір в стіні сховища. Для цього вони використовували потужну установку алмазного буріння Hilti DD350. 

Ось як виглядає ця установка. Дійсно, з такою машиною можна, як то кажуть, цілі гори звертати!



Щоб навчитися поводженню з бурильною установкою, зловмисники подивилися відповідне відео на порталі Youtube, пише британське видання The Daily Mail. Потрібно зазначити, що при бурінні апарат, що важить понад 40 кілограмів, так сильно розігрівається, що йому потрібно постійне водяне охолодження.

У підсумку через утворений отвір грабіжникам вдалося проникнути в сховище і спустошити 73 з 999 комірчин. До цих пір не ясно, чому грабіжники зупинились на цьому.

Незважаючи на те, що частина скарбів, викрадених під час зухвалого пограбування депозитарію, так і не була знайдена, лондонські ювеліри не засмучуються і вже створили оригінальну прикрасу у пам’ять про цю надзвичайну подію.

Дизайнер ювелірних прикрас Джозеф Брюс за замовленням одного з ювелірів, які працюють у Хаттон-Гарден, створив золоту підвіску, форма якої повторює обриси потрійного отвору, просвердленого у бетонній стіні сховища за допомогою алмазної свердлильної установки Hilti. Фотографія діри в стіні, зроблена співробітниками Скотланд-Ярду, вперше була опублікована в The Guardian 22-го квітня і з тих пір ілюструє практично кожну новину про хід розслідування «пограбування століття».

Підвіска отримала претензійну назву Hatton Tom Foolery, за якою ховається каламбур – ніякого Тома Фулера в природі не існує, зате слово tomfoolery в англійській мові застосовується у значенні «дурощі, дрібниця, іграшка». Втім, вартість прикраси зовсім не жартівлива – 570 фунтів стерлінгів.