Винайдено багаторазовий папір, на якому можна друкувати водою

Незважаючи на прихильність сучасних людей до різного роду електронних гаджетів, середній офісний працівник за рік роздруковує близько 10 000 аркушів паперу. У сукупності з книгами, коробками та іншими паперовими штуками це «з'їдає» до 4 мільйонів (!!!) дерев щороку. Китайські вчені вважають, що вони придумали як, хоча б частково, вирішити цю проблему.

Технологія, розроблена професором Шоном Жаном (Sean Zhang) з Цзилиньського університету (Jilin University) дозволяє друкувати водою на папері, який можна після цього використовувати повторно. Папір покритий спеціальним барвником. Він, будучи сухим, не має кольору. Однак варто його намочити, барвник темніє і на папері з’являються слова і інші зображення. Приблизно через день папір повністю висихає, і надрукований текст пропадає. Після цього папір можна використовувати знову і знову.

Варто зазначити, що багаторазовий папір придумали не в перший раз. Але до цього ця технологія була то дорогою, то вимагала багато енергії на виробництво, а то й зовсім була токсичною при розкладанні.

Ось що з приводу свого винаходу говорить сам Шон Жан: «З „зеленої“ точки зору — це ідеально — використовувати воду в якості діючої речовини. Вода — поновлюваний ресурс. Ну і, природно, вона не представляє небезпеки для навколишнього середовища.»

Експеримент показав, що воду можна заливати в звичайні картриджі для принтера. Перші зразки були роздруковані на принтері HP, заправленому водою.

Оскільки папір можна використовувати неодноразово, а вода значно дешевше чорнила, розробники вважають, що вартість такого друку буде менш ніж 1% від вартості традиційного друку. Всі знають, що звичайні чорнило для принтерів дуже дороги. Деякі підрахунки показують, що за три роки використання вартість чорнила в 7 разів перевищує вартість самого принтера. Економія вийде дуже суттєвою.

Природно, що роздрукований документ існує лише 22 години (останні зразки), і це накладає деякі обмеження. Але Жан вважає, що 90% всіх документів читаються лише один раз. Для тих, хто хоче читати з екрану комп’ютера, ця технологія може стати порятунком від докорів совісті.