“Розумна” GPS-тростина не дозволить людям похилого віку заблукати

Останнім часом практично всі звичні нам речі обзаводяться електронними «мізками»: окуляри, одяг, взуття, меблі, навіть цілі будинки. Між тим, тенденція до «порозумнішання» торкнулася і предметів, які були своєрідними гаджетами минулих епох, коли ще не було смартфонів і плеєрів. Так, японська компанія Fujitsu продемонструвала нещодавно «розумну» тростину для людей з особливими потребами і похилого віку.

Отож, японська Fujitsu на виставці Mobile World Congress 2014 в Барселоні показала незвичайну палицю з вбудованим супутниковим навігатором. Пристрій Next Generation Cane розроблено для допомоги престарілим людям у пошуку дороги додому, а крім того, тростина здатна в реальному часі передавати дані про місцезнаходження людини і відслідковувати температуру її тіла, а також пульс.

Річ, звичайно ж корисна, тільки от коли її побачать у масовій продажі - невідомо. А наразі хочеться порадити купити тут https://ukrmedshop.ua/reabilitaciya/opora-pri-peredvizhenii/trosti якісні тростини для літніх, і людей з проблемами опорно-рухового апарату, які інтернет магазин UkrMedShop.ua пропонує по найкращій вартості.

Розташування тростини і її володаря можна спостерігати в онлайні на спеціальному порталі, крім того, система може видавати по електронній пошті оповіщення, якщо власник тростини пішов далі певної відстані від будинку. У Fujitsu кажуть, що нове рішення призначене для літніх людей, яких як в самій Японії, так і в інших промислово-розвинених країнах стає все більше. У компанії говорять, що люди можуть контролювати дії своїх літніх батьків, не обмежуючи свободи останніх.

Також перспективним рахується використання даного гаджету для допомоги окремих категорій людей з особливими потребами. “Спочатку система проектувалася для літніх людей, але вона також може бути використана будь-якою людиною, що має проблеми зі здоров’ям і орієнтацією в просторі”, — зазначають розробники. А ще, думається, даний пристрій сподобається деяким поціновувачам пішого туризму.

Тростина з вбудованим GPS-приймачем дозволяє літнім людям не тільки легко знаходити дорогу. В рукоять інтелектуальної тростини вбудований детектор серцевого ритму, що визначає частоту пульсу і автоматично (по бездротовому зв’язку Wi-Fi або Bluetooth) направляє інформацію про проблеми зі здоров’ям (якщо вони виникли) на телефони родичів власника тростини, чи інших зацікавлених осіб, перелік яких закладується в пам’ять пристрою.

Але і це не все — розумна тростина вимірює температуру і вологість повітря, вважає пройдені кроки, а також інформує про стан акумуляторної батареї.

Користувач завантажує в пам’ять тростини обраний маршрут з допомогою комп’ютера або смартфона і включає режим навігації. Напрямок руху підкажуть яскраво-зелені великі світлодіоди у формі стрілки на рукояті. Якщо людина збивається зі шляху, він побачить на рукояті червону стрілку — сигнал про необхідність повернутися на вибраний маршрут. Примітно, що родичі можуть відслідковувати переміщення прямо на екрані своїх комп’ютерів.

Компанія Fujitsu планує вже найближчим часом назвати вартість пристрою і приступити до його виробництва.



До речі, ще у 2008 році дизайнер Джин Ву Хан (Jin Woo Han) придумав концепт цікавого і корисного гаджета для людей з проблемами зору, ця тростина визначає відстань до об’єкта. Чим сильніше вібрація — тим ближче об’єкт.

Але це концепт, а нам цікавіше пристрої, які вже існують. «Розумні» тростини з сонаром полегшують орієнтацію людям з проблемами із зором. Ультразвуковий локатор шукає перешкоди на шляху і повідомляє про них, при цьому в залежності від пристрою відбувається виявлення перешкоди на різних рівнях — на підлозі, на рівні поясу, грудей або голови. Потім гаджет повідомляє вібрацією або за допомогою гарнітури. Інтенсивність сигналу може говорити про відстані.