Історія виникнення кондиціонера

Спроби управляти температурою і вологістю приміщення проводилися ще за 100 років до винаходу першого кондиціонера. У 1920 році зробили штучний лід, в 1824 Майкл Фарадей відкрив принципи охолодження рідин, а 1834-ий відзначився тим, що Якоб Перкінс винайшов першу охолоджувальну машину, що працює на штучному льоді.

І лише в 1902 індустріальний рівень піднявся настільки, що зробив можливим створення кондиціонера майже в його сьогоднішньому вигляді. Винахід відбувся завдяки генію Вілліса Хевіленда Керрієра (Willis Haviland Carrier). І тепер, замовляючи послугу установка кондиціонерів в Києві ми повинні пам”ятати, кому потрібно завдячувати спекотним літом такій жаданій, життєдайній прохолоді.

Можна сказати, що зірка блискучого інженера зійшла ще в дитинстві завдяки батькам, особливо батькові, який активно залучав сина до різних удосконалень в сільських будівлях і обладнанні, а потім і до повномасштабного будівництва. Власна ферма Керрієрів постійно вдосконалювалася за рахунок маленьким і великим винаходам, зроблених Віллісом і його татом – холодильникам, системам вентиляції, схемам оптимального укладання копиць сіна та ін. Вілліс закінчив школу з відзнакою, вступив на пільгових умовах в Корнелльський університет, звідки вийшов зі ступенем магістра інженерних справ в кишені.

Вже перший проект по розробці нагрівального обладнання для сушіння деревини, який Вілліс створював в “Buffalo Forge”, приніс підприємству непоганий прибуток, і молодому інженеру вирішено було дати “зелене світло”.

Наступною розробкою стало створення кондиціонера для бруклінській друкарні.



Примітно, що цей кондиціонер створювався зовсім не для комфорту людей, а для підтримання потрібних температури і вологості в приміщеннях, де здійснювався друк газет і книг. Вологість значно погіршувала якість друку, тому питання контролю параметрів повітря стояло особливо гостро. Вілліс Керрієр раз і назавжди вирішив цю проблему.

Звичайно, кондиціонери масово увійшли в промисловість і побут значно пізніше, але Керрієр розробив принципову схему охолодження повітря і всі відомі сьогодні мобільні і стаціонарні типи охолоджувальних апаратів. У 1915 році він заснував майбутню корпорацію “Carrier Engineering Company”, яка сьогодні є найбільшим виробником кондиціонерів в світі з мільярдним оборотом. Хронологія відкриттів у сфері охолоджувальної техніки виглядала наступним чином:

1902 – винайдено перший кондиціонер

1922 - винайдений відцентровий чіллер, випущений під маркою “Carrier”. Чіллер – це великий кондиціонер, який працював одночасно з великою кількістю приміщень.

1928 - відкриття фреону Томасом Мідглі. Фреон почали використовувати в кондиціонерах з 1931 року, до цього застосовувався отруйний аміак і дихлоретилен.

1931 – “Carrier” створив перший побутовий кондиціонер (фото зверху).