Daimler відправив по Європі колону безпілотних вантажівок

Концерн Daimler нещодавно перейшов до чергового етапу тестування власного безпілотника-вантажівки Actros. В даний час по дорогах Європи рухається ціла колона таких автономних транспортних засобів, які змогли об'єднатися в єдиний електронний "організм".

Випробування ініційовані урядом Нідерландів у рамках проекту European Truck Platooning. Голландці за допомогою Mercedes-Benz планують не тільки випробувати можливості руху безпілотних тягачів в колоні, але і відпрацювати процедуру проходження ними державних кордонів. До речі, тут ви зможете вигідно купити у хорошому стані б/у вантажівки, а також інший транспорт.

Тягачі Actros рухаються з Берліна в Роттердам і повинні самостійно подолати близько 600 км. Спілкуються між собою безпілотники за допомогою системи Highway Pilot Connect, яка дозволяє вантажівкам за допомогою wi-fi координувати дії електронних “водіїв”. Електроніка здатна підтримувати дистанцію між ваговозами на рівні 15 м, а час реакції автономних систем управління на появу перешкоди на дорозі складає всього 0,1 с проти середньостатистичних 1,4 з у водія-людини.

Стверджується, що така невелика відстань між учасниками колони приносить чимало вигод: зокрема, кожна наступний вантажівка, крім першої, рухається в так званому аеродинамічному коридорі, в якому опір повітря помітно знижений. Таким чином, за розрахунками виробника, можна заощадити до 10% палива і викинути в атмосферу на 10% менше шкідливих речовин. Нарешті, така компактна колона займає набагато менше місця на дорозі.

Крім Mercedes-Benz в проекті беруть участь і інші розробники безпілотних вантажівок, наприклад, Scania. Кінцевою метою European Truck Platooning є доведення технології до серійного застосування. Керівництво проекту вважає, що майбутнє європейських вантажоперевезень – саме за такими безпілотними “конвоями”.

А вперше у світі важкий магістральний тягач з функцією безпілотного (автономного) управління отримав ліцензію на пересування по дорогах загального користування весною минулого року.



5 травня 2015 року “далекобійний” Freightliner Inspiration Truck, обладнаний інтелектуальною системою Daimler Highway Pilot для автономного водіння, здійснив першу поїздку по шосе номер 15 в штаті Невада. І це була не просто демонстрація - так почалася комерційна експлуатація безпілотників у звичайній транспортній мережі.

Технологія Daimler Highway Pilot була офіційно представлена публіці в Європі ще у липні 2014 року: концепт Mercedes-Benz Future Truck 2025 взяв участь у демонстраційних заїздах на ділянці автобану A14 в районі німецького міста Магдебург. З тих пір система автономного водіння підтвердила свою працездатність багатьма тисячами кілометрів тестів і була адаптована під магістральний тягач Freightliner Cascadia Evolution.

Саме в ньому концерн Daimler AG висловив своє бачення транспорту майбутнього, який повинен бути більш безпечним, більш ефективним і більш інформаційно-інтегрованим.