Машини-монстри: апарат UT-1 Trencher для глибинної прокладки трубопроводів

Підводний апарат UT-1 Ultra Trencher виконує роботу, яку не в змозі зробити людина. Його завданням є прокладання кабелів, трубопроводів та інших мереж на великій глибині, де робота водолазів просто не можлива в зв'язку з обмеженими фізичними здібностями людини на глибині.

Як відомо на сьогоднішній день рекордом занурення людини є глибина 330 метрів. А що робити, коли потрібно виконати підводні роботи на глибших позначках? UT-1 Унікальна морська машина UT-1 Ultra Trencher працює саме в таких ситуаціях, на глибинах до 3300 метрів. В певних місцях трубопроводи різного призначення прокладаються власне на таких глибоких позначках. Подібна обставина зумовлює необхідність використання спеціальної трубопроводної арматури з відповідними характеристиками. Компанія ПРОМАРМАТУРА здатна забезпечити цей попит, а на сайті www.promarmatura.ua ви ознайомитесь з повним переліком продукції, серед якої великий асортимент якісної арматури для хімічної, енергетичної, металургійної галузей. 

Управління апаратом UT-1 Ultra Trencher здійснює людина-оператор, яка знаходиться на кораблі. З’єднання підводного апарата і корабля відбувається за допомогою кабелю.



Варто зазначити, що подібна підводна техніка була розроблена ще на початку 60-их років минулого століття. Спочатку її використовували в якості рятувального апарату. Так, наприклад у 1966 році в Середземному морі зазнав аварії літак В-52, на борту якого знаходилася ядерна бомба. Підйом цієї бомби здійснювала подібна техніка.

Робота машини відбувається наступним чином: спочатку кабель або труба простягаються по морському дну, для цього використовуються спеціалізовані кораблі і платформи. Після цього на місце роботи прибуває сам підводний апарат UT-1 Ultra Trencher, який охоплює кабель, далі за допомогою потужних струменів води, створюваних високим тиском розкривається порода морського дна. Якщо морське дно надто тверде, і його необхідно подрібнити, в арсеналі машини є спеціальний бур. По мірі викопування траншеї прокладається і закопується сам кабель, чи трубопровід, таким чином захищаючи їх від агресивного впливу зовнішнього середовища.

Апарат UT-1 Ultra Trencher створений компанією CTC Marine. Машина є найбільшим підводним копачем траншей у світі. Її вага становить 60 тонн, довжина 9 метрів, ширина-8 метрів, висота 7,5 метрів. Він прокладає траншеї шириною 1 метр, глибиною 2,5 метри, і все це відбувається на швидкості до 6 км/год. А вартість цього обладнання становить понад 16 мільйонів доларів.