Електровиделка від Rekimoto Lab додасть несолоній їжі смаку

Легкі удари струмом заради користі для здоров'я? Звучить дивно і наводить на думки про витончені тортури. Тим не менше, подібний варіант – цілком серйозно планують реалізувати в життя в дієтичних цілях японські вчені, співробітники Токійського університету, зокрема, його підрозділу Rekimoto Lab.

Фахівці з’ясували, що легка стимуляція електрострумом смакових рецепторів слизової оболонки рота і язика під час вживання їжі надає їй більш солоний і кислий смак.


Страва прісна і недосолена здається більш їстівною, а додатковий натрій при цьому в організм не надходить. Кров’яний тиск не підвищується, залишається стабільним ряд інших фізіологічних процесів. І люди, що дотримуються за медичними або яких-небудь інших причин безсольової дієти, отримують можливість смачно харчуватися. Ось тільки як грамотно реалізувати таку стимуляцію?


І тут японським інженерам прийшла на думку ідея створення незвичайного столового приладу – працюючої від акумулятора електровиделки, наділеної струмопровідною ручкою, яка замикає ланцюг при контакті зубців з язиком, і додає цим злегка солоний або кислий смак вживаним стравам.


Прототип виделки вийшов відносно недорогим – електронна начинка обійшлася всього в $18. Додатково його довелося оснастити регулюванням рівнів стимуляції – перемикачем сили струму, оскільки різні люди по-різному реагували на одну і ту ж потужність в залежності від віку, смакових звичок та інших факторів. Так, одні не відчували ніяких змін зовсім. У інших, для кого сила струму виявлялася надмірною, відчувався не просто солоний, а неприємний металевий присмак у роті.


Саме необхідність “калібрування” під індивідуальні відчуття користувачів і стала поки перешкодою для початку комерційного виробництва електро-виделки, що надає їжі солоний присмак.


Якщо і коли проблема буде вирішена – незвичайний столовий прилад зможе надійти в продаж до послуг всіх тих, хто худне, що дотримують дієту і піклуються про здоров’я своє і домашніх. Ну а працює над ідеєю електронної виделки молода винахідниця, професор Токійського університету Хіромі Накамура.



В завершення відзначимо, що виделка не перший раз використовується в якості експериментального столового приладу. Раніше ми вже розповідали про подібні кухонні гаджети: арома-виделку Aroma Fork, що стимулює апетит смачними запахами зі сфери молекулярної кухні, HAPIfork, що стежить за правильною поведінкою людини за столом – зокрема за тим, щоб вона не їла занадто швидко, і про інші оригінальні рішення у цій сфері.


Если вам требуется качественная дешевая бытовая техника оптом в Киеве, советую ознакомиться  с выгодными предложениями от интернет магазина stream-market.com.ua. Здесь вы найдете широкий выбор кухонной техники и принадлежностей, электро- и хозтоваров, сантехники.