Vortex Bladeless - новий тип вітрогенератора.

Компанія Vortex Bladeless представила проект унікальної вітроелектростанції без обертових лопатей. Новий тип вітряка буде вдвічі дешевшим при купівлі та експлуатації, ніж сучасні аналоги.

Більшість вітрогенераторів досить громіздкі: у деяких довжина однієї лопаті може зрівнятися з розмірами футбольного поля, а енергія вітру може здатися достатньою галасливою для сусідів, навіть якщо вони знаходяться в декількох кілометрах. У конструкції ж нового вітрогенератора не використовуються лопаті, і в кінцевому підсумку через свої компактні розміри він може легко опинитися у вас на задньому дворі.



“Через коливання вихору в 20 герц, людське вухо не може нічого почути, поки вітрогенератор працює”, — розповідає Девід Суріол, який разом з Девідом Янезем і Раулем Мартіном заснував компанію Vortex Bladeless. Виглядає нова вітротурбіна як гігантська соломинка, що коливається на вітрі. Однак, принцип її дії полягає не в обертанні, а в використанні дуже цікавого явища — вихрова доріжка Кармана, що представляє собою повторюваний візерунок з циркулюючих вихорів. Цей аеродинамічний ефект, до речі, завжди турбує інженерів. Яскравий приклад -  випадок 1940 року, коли неподалік від Сіетла звалився міст, як тільки почав колихатися разом з вітром. Втім, нова вітряна турбіна навмисно фіксує коливання і перетворює рух в електрику.

Замість громіздких веж і лопатей нова турбіна має матчу і скляний циліндр зверху. Оскільки вітрогенератор не має яких-небудь рухомих частин і не вимагає палива для стабільної роботи, то досить рідко потребує обслуговування. Центр ваги знаходиться на рівні землі, тому в разі профілактичних або ремонтних робіт до нього простіше дістатися; у стандартної вітряної турбіни лопаті можуть знаходитися на висоті більше 80 метрів над землею.

Крім того, відмова від лопатей і величезних опорних конструкцій дозволить заощадити до половини вартості.



Компанія Vortex Bladeless вже запустили краудфандингову кампанію для збору коштів на масове виробництво. При чому перший дослідний екземпляр електрогенератора потужністю 100 ват вже успішно функціонує.

За словами розробників, наступною моделлю виявиться 13-метровий вітрогенератор, який буде виробляти чотири кіловата електроенергії — приблизно стільки ж виробляють сонячні панелі в американських будинках.

Під лежачий камінь, як відомо, вода не потече. А значить, досить скиглити, і звинувачувати у своїх фінансових негараздах будь-кого, і тільки не себе! Ось вам чудові ідеї малого бізнесу, їх реалізація дасть вам можливість заробляти нормальні гроші.