Лікарям вдалося виростити новий стравохід всередині людини

Нещодавно американські лікарі здійснили унікальну операцію - вони всередині пацієнта створили стравохід, котрого той позбувся в результаті ДТП

Така операція була проведена вперше у світі. Результати виявилися хорошими, але вчені кажуть, що є ще багато невирішених питань, і необхідно провести більше випробувань, у тому числі клінічних, перш ніж рекомендувати дану технологію для масового використання. А наразі, якщо у вас є проблеми шлунково-кишкового тракту, раджу тут http://euromed.ua/trends/gastrocentr ознайомитись з послугами гастроцентру клініки EUROMED.

Операція по відновленню стравоходу проводилася 24-річному чоловікові, який сім років тому потрапив в автокатастрофу і був паралізований. Спочатку пацієнтові спробували зробити новий орган з допомогою трубки з його травної системи, але це виявилося неможливим через обширні пошкоджень. Замість цього лікарі вирішили випробувати методику, раніше протестовану тільки на собаках.

Якби пацієнт не погодився на операцію, він більше ніколи не відчував смаку їжі в роті, так як їжа поступала відразу в його шлунок через живильну трубку. Щоб виправити це, лікарі за допомогою ендоскопа, який пропустили через шлунок і залишок стравоходу до рота, встановили три стенти (каркаси) і покрили їх тканинами шкіри. Потім тканину обприскали гелем на основі крові пацієнта і натуральних речовин, які залучають стовбурові клітини.

Через три місяці після операції лікарі хотіли видалити стенти, які відтворювали структуру стравоходу, але пацієнт відмовився, побоюючись, що втратить відроджену здатність їсти і пити. Проте через чотири роки медики все ж витягнули конструкцію, тому що у чоловіка з’явилися проблеми з ковтанням. Через рік після цього новий орган знов досліджували і виявили, що всі необхідні п’ять шарів стравоходу практично нічим не відрізнялися від природного організму. У пацієнта не виявили жодних ускладнень і в живильній трубці він більше не має потреби.

«Спочатку ми подумали, що це все (результати) занадто добре, щоб бути правдою, - сказав гастроентеролог з медичного коледжу штату Вісконсін Кулвиндер Дуа, який очолював операцію. – Але головним доказом нашого успіху є те, що цей хлопець тепер в змозі нормально їсти і пити».

Нова методика відновлення верхньої частини стравоходу за допомогою стентів і шкіри вже схвалена Державною комісією США з нагляду за харчовими продуктами і лікарськими препаратами.