Вся правда про похмілля: як не допустити або пережити

Після тривалого Посту, рясні узливання оковитої і розкішні застілля радують око і душу, але не настільки ж чудово позначаються на організмі. Як пережити період свят без втрат, а якщо не вдалося практикувати стриманість – як привести себе в форму швидко і правильно?

Алкоголізм - справжня біда! Як же врятувати людину, вернути радість тверезого повноцінного життя? Раджу тут darmed.com.ua ознайомитись з діяльністю київського центру “ДАР”, досвідчені спеціалісти якого використовуючи найновіші ефективні засоби і методики позбавлять цієї небезпечної залежності.

Наші свята супроводжуються рясним застіллям. Досі вважається, що виставлені на столі страви не тільки демонструють кухонні навички господині будинку, але й захищають всіх членів сім’ї від голодних часів. Це свого роду прикмета: як відзначиш свято, так і проведеш час до наступного. Стіл ломиться від страв? Значить, і далі з їжею буде все в порядку!

Цю велику кількість їжі прийнято запивати чималою кількістю алкоголю. Причому існує тверде переконання, що чим більше закусити, тим менше на організм вплине алкоголь. Поспішаємо вас розчарувати: це міф. Велика кількість їжі накопичується в кишечнику, поглинає алкоголь і видає його в кров меншими порціями. В результаті ви випиваєте куди більше запланованого, що іноді призводить до досить серйозних наслідків, аж до летального результату.

Запобігти цьому можна, якщо разом з алкоголем вживати в їжу рослинні продукти, багаті харчовими волокнами і пектином, а це, перш за все, овочі, фрукти, мед. Вони сприяють швидкій евакуації відпрацьованих речовин з організму, а значить, отрути, що залишилася після переробки алкоголю, вони не отруюватимуть його, а будуть швидко виведені назовні.

Крім закуски, є ще один важливий фактор, що сприяє розвитку похмілля, і це, власне, сам алкоголь. Скрізь говорять, що прийнято підвищувати градус. І це, знову ж таки, омана. Градус не потрібно міняти, а точніше, не тільки градус, але і взагалі напій має залишатися одним протягом всього вечора. Немає нічого важчого для організму, ніж суміш різних алкогольних коктейлів: він просто не знає, за що в першу чергу братися! Для різних домішок потрібні різні ферменти, і це додатково навантажує печінку, а їй і так несолодко. Тому якщо ви не хочете ранок мучитися важким похміллям, вибирайте тільки одне найменування алкоголю, яке і буде вашим супутником на весь вечір.

Якщо все вже сталося, і на ранок ви мучитеся усіма «радощами» бурхливо проведеного свята, можемо порекомендувати вам кілька вдалих засобів, переможців похмілля, і зруйнувати недіючі, а іноді просто шкідливі міфи.


Міф перший – похмелитися

Якщо ви не страждаєте алкогольною залежністю, додаткова порція спиртовмісного напою з ранку просто ще більше зіпсує ваш організм. У цьому і полягає відмінність похмільного і абстинентного синдромів: при похмільному організм отруєний отрутою, отриманою в результаті переробки алкоголю, при абстинентному – людина страждає від того, що цього алкоголю в крові недостатньо. Так що чарка зранку не веде до полегшення похмілля, а до розвитку залежності.

А що ж робити, щоб впоратися саме з похмільним синдромом? Найважливіше – позбавити організм від отрут. Якщо нудить – промити шлунок, якщо не з’являється стілець – робити клізму або приймати натуральне проносне. Позбутися від отрут допоможуть сорбенти: активоване вугілля, ентеросгель, смекта, а також будь-які кисломолочні продукти.


Міф другий – треба поїсти

Якщо вас мучить голод, і ви дійсно в змозі що-небудь з’їсти, тоді, дійсно, треба. Якщо ж ви відчуваєте, швидше, зворотні позиви – точно не треба! Змушувати себе їсти не варто, тому що організм просто не в змозі засвоїти цю їжу, коли йому хочеться як раз позбутися від усього зайвого. Саме в цьому йому потрібно допомагати: звільнитися від отруйних продуктів переробки алкоголю, розвантажити печінку і кишечник, заповнити відсутню рідина.


Міф третій – мало води

До речі про рідини. В такому стані вона у організмі в надлишку – звідси набряки і головний біль. Просто вона зосереджена зовсім не там, де потрібно. Замість русла судин вона проникла в тканини і залишилася там. Її потрібно вивести за допомогою натуральних сечогінних засобів, наприклад, зеленого чаю, кави, полуниці, кавуна тощо. Заповнити відсутню рідину слід чистою або газованою водою. Крім того, позбутися від набряків допоможе контрастний душ і масаж області очей кубиками льоду.