У Китаї створено автобус, якому не страшні пробки

На цьогорічній міжнародній виставці High-Tech Expo у Пекіні представили розроблений китайськими інженерами унікальний проект портального автобуса Transit Elevated Bus (TEB), здатного проїжджати по дорогах над автомобілями.

При розробці цього футуристичного автобуса за основу інженери взяли портальний кран. Рухатися він буде пересуваючись по спеціальних рейках, які прокладуть на узбіччях дороги. При цьому основна частина ТЕВ буде підноситися над дорожнім полотном.

За словами головного інженера проекту Баі Цуминь, новий автобус за функціональністю не поступається метро або монорельсу, однак буде коштує в рази дешевше, а всі необхідні конструкції зводяться буквально за рік. Ширина цього інноваційного громадського транспорту становить без малого 8 метрів, а висота — 4,6 м, довжина ж буде становити 32 метри. За попередніми даними, автобус буде вміщати до 1200 пасажирів.

Щодо швидкості, то вона становитиме максимум 60 км/год. Суттєвою перевагою інноваційного автобуса стане те, що він буде працювати на електриці (знімати струм  буде з рейок, так як у звичайному метро) і зможе замінити близько 40 традиційних автобусів. Як результат - суттєве зниження витрат палива, а отже і мінімізація шкідливих викидів вихлопних газів.

Завдяки конструктивним особливостям, під автобусом машини зможуть проходити у дві смуги.

Приступити до випробувань прототипу творці розраховують вже в другій половині поточного року. А саме випробування функціонального концепту буде відбуватися в місті Циньхуандао, що на півночі провінції Хебей.

Зазначимо, що недоліки проекту випливають з його достоїнств. По-перше, цей автобус буде рухатися виключно по смугах, на яких дозволено рух транспорту обмеженої висоти. А по-друге, він зможе пройти далеко не під кожним мостом.

На сьогоднішній день сам автобус ще приховують від широкого загалу, а на відео представлена зменшена його копія

А напередодні стало відомо, що в КНР випускається найдешевший автомобіль. Субкомпактний 5-дверний хетчбек Jiangnan TT можна буде придбати менш ніж за $3000. На відміну від ультрадешевых Tata Nano і Bajaj Qute, що випускаються в Індії, Jiangan TT — повноцінний автомобіль з суцільнометалевим кузовом і переднім розташуванням двигуна. Даний автомобіль є ліцензійною копією Suzuki Alto 1984 року. Автомобіль оснащений 800-кубових бензиновим двигуном потужністю 36 к. с., який теоретично здатний розігнати машину до 120 км/год


Компанія Авто-Маз реалізує по найкращій в Україні ціні автобус МАЗ 206, а також іншу надійну техніку відомого автовиробника.