Загадки та легенди Будинку з химерами у Києві

Рекламісти ламають голови, як зробити товар нестандартним і незабутнім. Мабуть, одне з найбільш вдалих втілень рекламного креативу - Будинок з химерами, побудований архітектором Владиславом Городецьким понад 110 років тому.

Будете у Києві - обов’язково відвідайте це місце. А найкраще ось тут the-city.kiev.ua записатися на пішохідні екскурсії, що організовує компанія “Київ - моє улюблене місто”.



Ця будівля на вулиці Банковій - справжнє дітище свого творця. Городецький і сам, наділений багатьма талантами, був непересічною і загадковою особистістю. Він часто дивував оточуючих. Багатство, якого досяг не тільки завдяки своїй професії, а й властивій йому комерційної жилці (здавав в оренду квартири, був співвласником кількох заводів), що давало йому можливість дозволяти собі те, про що інші не могли і мріяти. Він дуже любив стріляти, особливо - на призи. Був завзятим мисливцем і іноді відвідував сафарі, що коштувало дуже дорого. Літав разом з першими авіаторами. У Києві одним з перших купив автомобіль і сам керував ним.

Будинок з химерами, одна з перших у Києві будівель з бетону, став подарунком до 40-річного ювілею Городецького самому собі. Побудований у 1903 р. на схилі Хрещатицької долини, з боку вул. Банковій в ньому видно 3 поверхи, а з боку пл. І. Франко - 6. На кожному поверсі окрема фешенебельна квартира, що складається з 8-ми, 9-ти або 10-ти кімнат.

Городецький зі своєю родиною (дружиною Корнелією, дочкою київського купця Йосипа Марра, і двома дітьми) зайняв одну з квартир. Інші здавав постояльцям. Родзинкою, що прикрасили будинок і зробили його не схожим ні на яку іншу будівлю, стали бетонні статуї наяд, львів, дельфінів, слонів, носорогів, ящірок і жаб - робіти італійського скульптора Еліо Саля.



Можливо, «химери» на будинку Городецького з’явилися через його пристрасть до полювання. Але фантазії архітектора і скульптора розбудили фантазію багатьох киян. Михайло Булгаков під враженням від архітектури цього будинку створив роман «Майстер і Маргарита». Він говорив, що якби не було будинку Городецького, не з’явилися б такі персонажі, як Воланд і Азазело. А ось обивателі почали передавати з вуст в уста чутки, які з часом переросли в легенди.



Одні говорили, що будинок на Банковій побудований в пам’ять про коханку архітектора, інші - що в честь затонулої в Середземному морі його доньки Олени.

Що ж стосується історії будинку з химерами, то вона склалася так. У 1913 р. Городецький його продав. Після революції будинок було націоналізовано, деякий час там були комунальні квартири, пізніше госпіталь.

В 2003-2004 роках Будинок з химерами піддали маштабній реставрації, після чого він став Малою резиденцією прийомів президента України.