Дизайнерський тренд: повсть та фетр у літньому інтер’єрі

XXI століття повернуло моду на ретро-технології: давно забуті валянки знову опинилися на подіумах, а дизайнери інтер'єрів виявили, що з валяної вовни можна створити десятки цікавих штучок для інтер'єру.

Строго кажучи, валяні килими, покривала і декор сьогодні роблять з трьох схожих матеріалів — вовняної повсті та фетру та їх синтетичних аналогів. Найтовстіша — повсть, яку споконвіку виготовляють із шерсті домашніх тварин (вівці чи собаки), відрізняється тим, що добре тримає форму без всякого внутрішнього каркаса. Тонкий аналог повсті — фетр — роблять з кролячого або заячого пуху, вовни кроликів і кіз. Фетр використовують там, де потрібен м’який, добре драпіруючий матеріал — наприклад, у виробництві покривал.



Синтетика дала новий поштовх інтер’єрного дизайну — штучний фетр і повсть простіше фарбувати (в яскраві стійкі кольори). Матеріал набагато дешевший природних аналогів, дозволяє друкувати і випалювати візерунки на поверхні. І цим віртуозно користуються дизайнери по всьому світу. Для оббивки меблів використовують фетр регулярно (і працюють з ним абсолютно також, як з будь-яким оббивних текстилем). Інша справа, коли починаються експерименти з формою.



Повсть, як ми вже згадували, тримає форму і будучи зігнутою, дає чудову складку. А фетру не потрібно обробляти край. І це дозволяє шити неймовірної краси чохли з деталями «навиворіт».

Тенденція до виразного оформлення узголів’я ліжка призвела до того, що фетр і синтетика міцно оселилися в спальнях. Такий сучасний підхід до дизайну спальні дозволяє не тільки урізноманітнити інтер’єр кімнати химерними візерунками, але і захистити стіну в узголів’я від стирання, як наслідок — відсунути необхідність косметичного ремонту.



Для тих, хто не готовий монтувати високе узголів’я, є більш простий і бюджетний сценарій: повісьте на стіну фетровий міні-килим на всю ширину ліжка. Щільний матеріал довго не потребує заміни, а закріпити його можна двосторонньою клейкою стрічкою.

За стіною галасливі сусіди, а ви не готові до повноцінного ремонту зі звукоізоляцією? На допомогу прийде грубошерстна повсть: рулон за розмірами стіни, клей типу «рідкі цвяхи». І через кілька годин роботи ви забудете про те, що вам хтось заважав відпочивати.



Крім того, повстю часто оббивають стіни домашнього кінотеатру або музичної студії, щоб домогтися необхідної акустики. Але це не означає, що повсть виконує виключно технічні завдання. Акустичні панелі виглядають дуже привабливо — мають незвичайну фактуру і колір.

А ще повсть зберігає нервові клітини. Не вірите? Тоді спробуйте оформити їм стіни дитячої кімнати: вам не доведеться турбуватися про те, що діти сьогодні б’ють в стіну м’ячем з особливим розмахом.


Бажаєте, щоб ваша квартира виглядала красиво і вишукано? Подивіться стилі интер’єру дизайна від Zagariya-design, дуже цікаві оригінальні ідеї обов’язково вам сподобаютьс!