Дешеве небо, або як економити на перельотах з лоукостами

Дістатися з однієї країни в іншу лише за кілька годин на сьогоднішній день можна тільки за допомогою одного виду пасажирського транспорту - літака. Авіаперельоти значно економлять ваш час, але далеко не завжди найкращим чином позначаються на стані фінансів, адже квитки на літак - задоволення не з дешевих. Так думають багато хто не надто часто літають пасажири. Однак ті, хто досить багато часу проводить в небі, знають, як економити на перельотах. Один з таких способів - вибір авіакомпаній-лоукостерів.

Секрет успіху бюджетних (low-cost) авіакомпанії простий - просто смішна ціна за право польоту на літаку, яка дозволяє літати навіть людям з невеликим рівнем доходів. Не вірите? Можете тут https://loukoster.com/aviakompaniya-airasia/ переконатися на прикладі AirAsia - бюджетної азійської авіакомпанії, що виконує рейси по популярним східним напрямками.

Сам термін low-cost насправді означає не низьку ціну квитків, а низькі операційні витрати, завдяки чому авіакомпанії, що працюють в ніші “бюджетних” перевезень, можуть запропонувати перельоти за мінімальну ціну.

Зниження витрат проводиться різними способами, а базова концепція дешевих квитків така: в послугу входить перевезення пасажира з одного пункту в інший, все інше оплачується окремо.

Економія на всьому, крім безпеки

Низькі операційні витрати досягаються різними способами. Один з основних - використання нових літаків. А це відразу дає перевагу в плані економії на обслуговуванні - нова техніка ламається рідше, а відповідно і грошей на ремонт доводиться витрачати значно менше, ніж при експлуатації старих авіалайнерів. Крім того, low-cost авіакомпанії часто замовляють одразу не один десяток літаків, що дозволяє отримати значні знижки у виробників авіалайнерів.

Використання компонування одного класу дозволяє розмістити в салоні більше місць, а в результаті знижуються витрати на перевезення при розрахунку на 1 пасажира.

Літак low-cost авіакомпаній проводить в аеропорту мінімальний час. Досягається це за рахунок того, що в авіалайнер не доводиться завантажувати велику кількість бортового харчування, а кількість багажу зведено до мінімуму. На борту бюджетників вас погодують. Але за це доведеться заплатити. Однак у вас завжди є вибір: ви можете платити і їсти, взяти бутерброд з дому або не їсти взагалі.

Відсутність масового харчування на борту і шкіряні сидіння дозволяють обходиться без прибирання літака спецперсоналом в аеропорту. І знову економія часу і грошей.

Розклад завжди складається з урахуванням максимального використання повітряних суден і з цієї причини рідко підходить бізнесменам. Хоча і їх можна частенько зустріти на борту літаків бюджетників.

Дистрибуція квитків здійснюється в основному через Інтернет або call-центр, що дозволяє не платити комісійні агентам. Економлять і на представництвах, які якщо і є - то тільки в основних аеропортах.

Другорядні аеропорти

Дуже часто бюджетники намагаються літати не в центральні, а в неперевантаженість регіональні аеропорти. Пов’язано це з тим, що плата в віддалених аеропортах за обслуговування мінімальна, тобто з’являється ще одна можливість для економії - на аеропортових зборах.

Крім того, знижується час рулювання від смуги до терміналу, тому що в таких аеропортах смуга часто знаходиться недалеко від аеровокзального комплексу. Також літакам не доводиться очікувати посадки або зльоту в чергах через перевантаженість центральних гаваней.

Всі ці фактори дозволяють домогтися як економії часу, так і економії палива. Ось тільки не завжди це йде на користь пасажирам. Більшість другорядних аеропортів розташовано далі, ніж їх “центральні” побратими. А це призводить до того, що в місто доводиться добиратися довше і платити за це більше.

Ціна квитка

Якщо авіакомпанія працює в сегменті low-cost, це ще не означає, що ви зможете купити квиток в день вильоту за 20 дол. Але ж багато дійсно вважають, що low-cost авіаперевізники це такі собі спонсори пасажирів.

Концепція проста - чим раніше купуєте квиток, тим більше шансів купити його за мінімальною ціною. Ви як би заздалегідь кредитуєте авіакомпанію.

Крім того, ви рідко знайдете дешеві квитки в дні максимального попиту - в п’ятницю, коли всі летять додому, або в понеділок, коли всі повертаються на робочі місця. Не є винятком і святкові дні. І пояснення просте - літаки літають заповненими навіть при високих цінах.

Основна відмінність від звичайних авіакомпаній - бюджетні працюють за рахунок обороту. Адже навіщо літакам літати напівпорожніми, якщо ніколи нерозпродувані крісла можна заповнити пасажирами.