Пломби з біоактивного скла продовжать життя зубів

Схоже, що вже через кілька років мільйони людей по всьому світу будуть мати незвичайний вид скла у себе в роті, що чудово використовується в якості матеріалу для зубних пломб, однаково зручних для носіння і жування.

Задаєтесь питанням де найякісніше і найвигідніше у Києві полікувати зуби? Раджу завітати на портал 101 стоматолог саме тут ви знайдете інформацію про більшість столичних стоматологічних клінік, перелік послуг, ціни, відгуки.

Інженери Державного Університету Орегона зробили кілька багатообіцяючих відкриттів щодо здатності так званого «біоактивного» скла допомагати скорочувати здатність бактерій атакувати композитні зубні пломби – а також, можливо, забезпечувати зуб деякими мінералами, необхідними для заміни втрачених внаслідок карієсу.

Можливість продовження життя композитних пломб – одне з найважливіших завдань стоматології, оскільки такі пломби є одним із найбільш масових і частих явищ у житті людей. Тільки в США, згідно зі статистикою, відбувається не менш 122 мільйонів композитних реставрацій зубів щорічно. Середньостатистична людина використовує зуби для 600 тисяч жувальних рухів в рік, і існують навіть дослідження і розрахунки, які передбачають, що життєвий цикл стоматологічних композитних матеріалів може бути приблизно розрахований на 6 років.

Взагалі, біоактивне скло раніше протягом десятиліть вже використовувалося для лікування кісток. Джемі Крус, професор і експерт з інноваційних структурних матеріалів, вважає, що біоскло має всі шанси стати корисним і в стоматології - при створенні композитних пломб.

Схоже, що бактерії в порожнині рота, які стають причиною карієсу, не люблять цей тип скла і не поспішають колонізувати зубні пломби, які включають це скло в свій склад. Це може суттєво змінити майбутнє всієї стоматології.

Біоактивне скло виробляється з таких компонентів, як оксид силікону, оксид кальцію і оксид фосфору, і має вигляд пудри. Воно називається біоактивним, тому що організм помічає його і реагує на нього, на відміну від інших біомедичних продуктів, які є інертними.

Біоактивне скло дуже тверде і жорстке і може замінювати деякі види інертних філерів, які використовують при процесі створення полімерних пломб.

Майже всі пломби рано чи пізно пошкоджуються, вважає професор Крус, і новий карієс часто починається на поверхні пломби і зуба одночасно. Це вторинний карієс, який також спричиняє ерозію та демінералізацію зуба.

Пломби, виконані із застосуванням біоактивного скла повинні сповільнювати вторинний карієс, а також відновлювати деякі втрачені мінерали зуба, а, отже, працювати так само, як звичайні пломби, але мати більш тривалий період носіння.