У Швеції створили розу-кіборга

Шведу Магнусу Берггрену і його колегам вдалося створити дивовижну рослину – троянду, органічна складова якої природним чином доповнена неорганічними матеріалами, завдяки яким рослина діє як транзистор. Вчені змогли, подаючи сигнали певним чином, змінювати колір її листя.

Спочатку ці вчені з лабораторії при Університеті Лінчепінга замислювалися про перспективи генноінженерних методів у рослинництві (у Швеції практичні шанси на активне використання генномодифікованих рослин невеликі). З цією метою дослідники вирішили вникнути в біохімічні процеси всередині рослини, «підслухати» їх з тим, щоб опісля ними керувати. В результаті вони змогли створити дійсно електронну рослину.

Ось як це відбувалося. Спочатку необхідно було імплантувати квітці дроти – але не вставити штучно, а дати можливість виростити їх самостійно, природним шляхом. Для цього довгий час шукали біосумісний органічний полімер, розчинний у воді, здатний передавати сигнали.

Було перепробовано дванадцять варіантів, перш ніж вчені зупинилися на PEDOT-S:H. Цей водорозчинний полімер піднімався з розчину по судинах рослини і полімеризувався в них, не закупорюючи, а формуючи своєрідні “дроти”, що пронизують рослину. Сформований ланцюжок полімерів був десятисантиметрової довжини; електроди, приєднані до рослини, продемонстрували, що вона працює аналогічно звичайному транзистору.

Паралельно набувався і ще один досвід: тим же полімерним розчином, PEDOT-S:H, що включав на цей раз тільки целюлозні нановолокна, просочували листя живих троянд. В результаті, подаючи на них струм і змінюючи напругу, вчені змогли домогтися зміни кольору листя – правда, тільки в характерному синьо-зеленому діапазоні. Те ж саме продемонструвала і троянда-кіборг.



Вчені, які створили це диво, вважають, що їх досвід відкриває дорогу для досліджень, з допомогою яких можна буде контролювати гормональний фон рослин, регулювати їх ріст і стимулювати плодючість – і все це за допомогою органічних проводів. Правда, поки немає прогностичних дослідів, що доводять нешкідливість (або хоча б тільки малу небезпеку) таких проводів для самих рослин, але група Магнуса Берггрена запевняє, що всі троянди, на яких ставилося фінальний експеримент, почувають себе чудово.

Майбутнє покаже, що ж собою являє ця троянда-кіборг з точки зору історії – основа вона для нового грандіозного наукового напряму в рослинництві, чи просто дивовижний витвір мистецтва.

Цветы, как известно, способны укрепить нежные искренние чувства, доверительные отношения, создать неповторимую атмосферу фееричного праздника, изысканной красоты. Воспользуйтесь услугой доставка цветов Киев Buketland, такого разнообразия прекрасных букетов и флористических композиций вы больше нигде не найдете!