Аеродинамічна революція у виконанні  Volvo Concept Truck

Компанія Volvo Trucks сповістила про результати випробувань концептуального магістрального автопоїзда Volvo Concept Truck, розробка якого велася з 2011 року у рамках дослідницького проекту по підвищенню економічності магістральних вантажівок на 50%. Згідно оприлюднених даних, досягнуте скорочення витрати палива перевершило значення у 30%.

За рахунок чого вдалося отримати настільки феноменальний результат?

«Ми модифікували автопоїзд цілком, максимально оптимізувавши його з точки зору аеродинаміки, наприклад, замість дзеркал заднього виду використавши відеокамери – пояснює керівник проекту Volvo Trucks Оці Отсен. – Це дозволило знизити опір повітря, завдяки чому на переміщення автомобіля витрачається менше енергії».

Про яке модифікуванні крім відмови від дзеркал на користь відеокамер йде мова? Загинаємо пальці: розробники оптимізували аеродинаміку автопоїзда, включаючи фронтальну частину кабіни автомобіля, її підніжки і передні колісні арки, встановили аеродинамічну «спідницю», що закриває провідні колеса колеса тягача і напівпричепа, застосували аеродинамічні хвостовики, що перешкоджають завихрению повітря позаду автопоїзда на задній стінці фургона, а також знизили опір повітряного потоку, що проходить через систему охолодження силового агрегату. Сюди ж віднесемо і використання шин з низьким опором кочення. Все це, як повідомляє Volvo Trucks в офіційному релізі, дозволило знизити аеродинамічний опір автопоїзда на 40%.

А от якщо вам потрібно перевезти негабаритні вантажі по Києву і Україні, то саме тут http://nk-trans.com.ua/gallery/perevozki-negabarit вам нададуть цю послугу у найкращому вигляді.



Щодо ж Volvo Concept Truck, то виникає питання: щодо чого наведені ці показники аеродинамічності, який автопоїзд брався за точку відліку? Наприклад, на початку минулого року були озвучені випробування концептуального Renault Truck Optifuel lab, створеного на базі Renault T-серії з використанням фактично аналогічних рішень щодо поліпшення аеродинаміки: розробникам вдалося зменшити середню витрату палива автопоїздом на 22%. Але тут все зрозуміло: порівняння велося з тим же Renault T, але в серійному виконанні, що забезпечило чистоту експерименту. А з чим порівнювали Volvo Concept Truck?

Якщо згадати історію, то радикальне поліпшення аеродинамічних характеристик європейських автопоїздів, що сталося наприкінці минулого століття, досягнуте насамперед завдяки установці на кабіну тягача верхнього і задніх бічних обтічників, а також застосування переднього та бічних нижніх спойлерів для зниження опору елементів трансмісії і ходової частини дозволили поліпшити обтічність до 35%.

Але то були радикальні заходи, оскільки перше поліпшення аэродамики магістральників зазвичай зводилося лише до «зализування» кабіни. Тепер же, Volvo Trucks по суті заявляє про новий, по суті революційний стрибок зниження аеродинамічного опору автопоїзда. І досягнуто це за рахунок заходів, які, по-перше, в порівнянні з вищеназваними виглядають заходами другого порядку, а по-друге, частково вже реалізовані на серійних зразках магістральників різних виробників.