Україна запропонувала альтернативу «Північному потоку-2»

Український прем'єр Володимир Гройсман виступив проти будівництва «Північного потоку-2». За його словами, цей проект загрожує енергобезпеці Євросоюзу. Таким чином він підтримав думку ряду європейських країн, що негативно оцінюють проект.

Більшість з них знаходяться в Східній Європі — там, де проходить існуючий газопровід з РФ в ЄС. Україна запропонувала Європі відмовитися від «Північного потоку-2» на користь власної газотранспортної системи (ГТС). Країна не тільки пропонує, але і наполягає на цьому, заявив Володимир Гройсман.

На думку прем’єра, «Північний потік-2» загрожує всій енергобезпеки Євросоюзу, тому що Росія, таким чином, перетвориться в монопольного постачальника. Прем’єр зауважив, що основне завдання нині — диверсифікація — розширення асортименту та переорієнтації ринків збуту.

Українська влада зайнялися реструктуризацією та реорганізацією «Нафтогазу». У найближчі дні компанія прийме рішення про розподіл функцій сберігання газу, а також його видобутку, транзиту та торгівлі. Таким чином «Нафтогаз» повинен перестати бути монополістом, що позитивно позначиться на роботі нафтогазової галузі.

Гройсман пояснив, що зробить Україну енергонезалежною державою з сильною економікою. Цьому сприятимуть енергоефективність і власний видобуток. Тому країна «робить все для того, щоб збільшити видобуток власного газу».

Що таке «Північний потік-2»?

«Північний потік-2» — це проект магістрального газопроводу з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. До Німеччини він простягнеться на 1224 кілометри. Вартість проекту оцінюється в 3 млрд євро.

Цей проект — розширення вже існуючого «Північного потоку». Вони відрізняються складом акціонерів, а також портом відвантаження. Перший «Потік» починається у Виборзі, другий — в Усть-Лузі на південному березі Фінської затоки.

В Євросоюзі немає єдиної думки щодо цього проекту. Ряд країн опирається проекту, особливо держави Східної Європи. Серед цих країн, наприклад, Польща, Румунія і Литва. Негативну оцінку будівництву дають також Сполучені Штати Америки. Держсекретар США Джон Керрі негативно оцінив майбутнє вплив проекту на економіку європейських держав.

«Цей проект викликав бурхливі дискусії по обидві сторони Атлантичного океану. Ми впевнені, що він зробить негативний вплив на Словаччину, Україну і Східну Європу», — сказав Керрі.

Польща дала неоднозначну оцінку майбутнього газопроводу. Президент цієї країни висловлювався проти будівництва. Через деякий час глава МЗС Вітольд Ващиковський заявив, що Польща розраховує на те, що «Північний потік-2» пройде по її території. Через деякий час прем’єр-міністр республіки Беата Шидло заявила, що російсько-німецький проект переслідує геополітичні цілі.

Деякі інші держави підтримують «Північний потік-2». За проект виступає Австрія. Її віце-канцлер і міністр економіки Райнхольд Міттерленер обіцяв підтримати реалізацію проекту. Також він зазначив, що страхи ЄС залежності від російського газу носить не юридичний, а політичний характер. Додамо, що Австрія володіє десятою часткою в «Північному потоці-2».

Німеччина підтримує майбутній газопровід. Канцлер Ангела Меркель зазначила, що це економічний, а не політичний проект.

Але для того, щоб він з’явився, потрібно виконати кілька умов. Які саме — розповів міністр економіки ФРН Сигмар Габріель. На його думку, проект не повинен порушувати закони, а також не перешкоджати транзиту газу через Україну, не знижувати постачання в Східну Європу.


Об”єктивно, неупереджено, вчасно і цікаво! На порталі http://holosua.com/ читайте найсвіжіші і найважливіші новини України, дальнього і ближнього зарубіжжя.