Американці роздрукували на 3D-принтері електричний безпілотний мікроавтобус

Конструктори американської компанії Local Motors розробили і представили першу ластівку серед безпілотних електробусів — мікроавтобус на 12 пасажирів. Новинка техніки вже вийшла на свої перші рейси в Вашингтоні.

Компактний, маневрений, незвичайний електробус привернув до себе увагу громадськості та інвесторів. Ще б — безпілотний Olli став першим мініавтобусом, надрукованим на 3D-принтері, a система Watson для управління цим транспортним засобом була розроблена в лабораторіях IBM.

Місткість безпілотного електробуса — 12 пасажирів, замовити його можна через мобільний додаток. Автобус зручний своєю багатофункціональністю, незважаючи на компактні розміри. Це може бути не тільки функція перевезення пасажирів в міських умовах, але і мобільний офіс, кафе або навіть спортзал. Архітектори Olli відзначають швидкість виробництва самого транспортного засобу: друк одного електробуса займає 10 годин, подальша його збірка — ще одна година.



Компанія-батько Olli (Local Motors) вже запланувала тест-драйви і пару пробних проектів в різних містах світу: можливості безпілотного Оллі можна і потрібно розвивати. Мегаполісам вкрай необхідний компактний і маневрений Оллі, впевнені його творці, тому пару десятків електробусів незабаром з’являться в різних точках планети.

Технічні дані безпілотного Olli вельми вражаючі, незважаючи на його скромні габарити. Каркас створений цілком з вуглепластикових трубок: цей легкий надміцний матеріал з’єднується і одне ціле з іншиму порожнистими алюмінієвими деталями (їх теж друкують на 3D-принтері). Після роздруківки всіх запчастин Olli проходить збірку, що займає всього годину. Це не такий складний виробничий процес, як на традиційних заводах, відзначають конструктори Local Motors, автобус набагато простіший в конструкції і збірці, так і вага транспортного засобу менша за рахунок легких і надміцних вуглепластикових запчастин.

Партнер Local Motors — корпорація IBM, забезпечила электробус Olli системою безпілотного водіння. Водій не потрібен, в цьому головна привабливість інновації! Суперкомп’ютер Watson гарантує «розумність» Оллі і його спілкування c пасажирами. Штучний розум від IBM дозволяє закласти в Оллі маршрут прямування: пасажир просто називає пункт призначення англійською. При цьому Olli може відгукнутися і на прохання допитливих пасажирів — розповісти прo принципи свого функціонування.

Дизайн Olli розробив студент Едгар Сармьенто: він створив простий мікроавтобус, який найкраще підійде для використання в містах. Зараз Olli тестується у Вашингтоні, потім його хочуть випробувати в Майамі і Лас-Вегасі.



Компания «Podshipnik-shop» предлагает надежные роликовые и шариковые подшипники, в ассортименте имеется более 3 тысяч типоразмеров, качество гарантировано соответствуующими сертификатами международного образца.