Що робити при забитті?

Забиття - це, здавалося б, дрібниця, легке ушкодження, на яке не слід звертати уваги. Тим не менш, часто забиття, яке навіть не має ознак відкритого пошкодження шкіри, може призвести до травм важливих органів. Щоб швидко і ефективно впоратися з наслідками, потрібно знати ознаки і правила надання першої допомоги. Особливо важливо пам'ятати про це влітку, в період відпусток і шкільних канікул.

Спеціалісти однозначно стверджують, що мазь Долобене-гель є найефективнішим засобом при забитті, розтягнення зв’язок, больових синдромах.


Ознаки забиття

Біль буває різної сили, в залежності від кількості нервових утворень, що піддаються впливу. Удари деяких частин тіла, наприклад, голови, живота, кінчиків пальців, пахової області, можуть викликати дуже сильну біль.

Обмежена або розлита припухлість (набряк) виникає внаслідок розриву дрібних кровоносних судин, просочування м’яких тканин кров’ю, порушення відтоку лімфи та розвитку асептичного запалення.

Набряк швидко наростає протягом перших двох годин, у важких випадках – до однієї доби. Кров також може накопичуватися у вигляді гематоми або виливатися в порожнини. На місці удару, зазвичай на другу добу, шкіра стає синьою – з’являється синець. Надалі, в зв’язку з розпадом гемоглобіну, колір її змінюється від темно-фіолетового на зеленуватий, жовтий. Поступово на 7-11 день після травми шкіра набуває звичайного забарвлення.

Поранення життєво важливих органів можуть супроводжуватися і загальними порушеннями, втратою свідомості, розладом діяльності серця і дихання, явищами колапсу і навіть травматичного шоку.


Перша допомога при забитті

В першу чергу необхідно оглянути місце пошкодження, виявити ознаки забиття. Потім накласти тугу пов’язку, прикласти холод. Холодний компрес або лід на місце забитого місця потрібно міняти через кожні 15-20 хвилин. Це сприяє зменшенню крововиливу і набряку. Зверніть увагу, що охолодження забитої поверхні потрібно проводити не менше двох годин. Тільки в цьому випадку вдається добитися стійкого звуження судин і зменшення набряку, а також значно зняти больові відчуття. Якщо холодної води або льоду немає, то можна використовувати шматки замороженої риби або м’яса з холодильника, загорнуті в поліетиленові пакети.

При значному забитті потрібно провести транспортну іммобілізацію - зафіксувати і захистити пошкоджену частину тіла від нових пошкоджень при транспортуванні додому чи в лікувальний заклад. Також, якщо є необхідність, потрібно застосувати знеболюючий засіб.

Подальші дії буде виконувати лікар поліклініки або стаціонару. Як правило, з другого дня фахівці призначають теплові процедури - зігріваючі компреси, теплі водні ванни, масаж, лікувальну фізкультуру, фізіопроцедури і поступові функціональні навантаження.