Особливості кредитів під заставу нерухомості

Нерухомість завжди в ціні – саме завдяки цьому її охоче приймають в якості застави комерційні організації, що видають кредит. Однак варто розуміти, що отримати кредит, надавши в якості застави квартиру або будинок, ви зможете тільки в певних випадках.

У будь-якому випадку потрібно проконсультуватися у незалежного юриста, який розповість вам про плюси, мінуси і ризики кредитів під заставу житлових і нежитлових квадратних метрів. Також рекомендується звертатися тільки в перевірені фінансові установи, наприклад досить вигідний кредит під заставу квартири в Києві надає кредитний союз ЗаРаЗ, це надійна компанія, послугами якої на сьогоднішній день скористалися тисячі наших співвітчизників. 

Почнемо з іпотечних кредитів. Існує два найпопулярніших види іпотечних позик. Одна з них – це кредити під заставу житлової площі. У цьому випадку, як правило, потрібно внести первинний внесок, а після виплачувати залишок на протязі встановленого строку. Простіше кажучи – ви будете купувати квартиру, яка і буде заставою.

Другий вид іпотечних кредитів – отримання кредиту на купівлю житла під заставу іншої, вже наявної у вас у власності, квартири або будинку. У цьому разі кредитор видає кредит на суму, яка менше вартості застави, щоб у разі несплати покрити свої витрати та невиплачені проценти за рахунок продажу закладеної нерухомості. І перший, і другий вид іпотеки – не найпростіший кредит.

Під заставу нерухомості, навіть нежитлової, можна отримати і споживчі кредити під заставу, тобто, кредит на різні життєві потреби – на лікування, навчання і так далі. На відміну від кредиту, споживча позика видається під великі відсотки і на менший термін. Сума, яку можна отримати під заставу менша ринкової вартості квартири, будинку, гаража, які ви віддаєте банку в якості гарантії.

Третій вид кредитів під заставу нерухомості – отримання грошей на розвиток або відкриття бізнесу. В цьому випадку гроші також видаються не в повному обсязі від ринкової вартості заставленого об’єкта. До мінусів такого виду кредитування варто віднести те, що співробітник банку може зажадати додаткову інформацію від позичальника про його бізнес, і банк буде в курсі всієї підприємницької активності бізнесмена.

Які особливості має кредит під заставу нерухомості? У ряді випадків даний вид кредитів виявляється вигідним – він дається на тривалий термін та під невеликі відсотки. З іншого боку – для отримання такої позики необхідно надати перелік документів, в тому числі і про нерухомість, яка повинна бути в повному порядку з точки зору норм закону, і про кредитної історії.

Нарешті, варто пам’ятати про можливі ризики кредитування – в нашому випадку це те, що при несплаті кредиту кредитор може продати ваш заставу, хочете ви того чи ні.