Великий Аслан: залізний лев з 4000 металевих пластин

Красень «Аслан» (Aslan) (що в багатьох тюркських мовах означає «лев»), зроблений приблизно з чотирьох тисяч шматків листового металу, - це унікальне видатне творіння відомого художника і скульптора Сельчука Їлмаза (Selçuk Yılmaz), який живе і працює в Стамбулі.

В металевому леві турецького художника і скульптора чудове все: і пластика скульптурних форм, експресивність, і різниця текстур, і навіть мальовничі розводи на поверхні пластин.

Дійсно, створити оригінальні високохудожні элементы ковки є справою нелегкою, вона потребує багато часу, терпіння, і звичайно ж - непересічного таланту і фантазії. А що вже говорити про подібні монументальні скульптури!



На створення цього витонченого, високодеталізованого залізного лева у Їлмаза пішло десять місяців. Протягом майже цілого року скульптор вручну вирізав, надавав потрібну форму і прилаштовував одну до одної кожну металеву пластину: від великих і важких деталей корпусу до вузеньких смужок на хвості і голові лева. Робота, м’яко кажучи, не з легких і, як сам Їлмаз жартівливо коментує на сторінках видання DeviantArt, вона вимагає терпіння і готовність час від часу відчувати творчі муки, але результат перевершив усі очікування!



Скульптура получилась велична, причому не тільки з точки зору емоційної виразності, але і за габаритами. Готова “киця” у зріст свого автора і важить понад чверть тонни. Наразі Їльмаз не думає продавати своє творіння, хоча щедрих пропозицій не бракує. А зараз чудова скульптура займає почесне місце в Національному музеї.

Хоча скульптор воліє не постачати свої роботи детальними описами, думка про алюзії до «Хронік Нарнії» Клайва Льюїса напрошується сама собою. Великий Лев Аслан - центральний герой циклу. Він єдиний персонаж, який з’являється у всіх книгах.