У Мексиці знайдено найдавніший у світі зубний протез

Сенсаційну знахідку виявили археологи, проводячи розкопки поховання в Мексиці. Вони витягли із землі відмінно збережений скелет жінки. За попередніми підрахунками, йому 1600 років. Але власне світовою сенсацією став не вік скелета, а зуби в черепі.

Справа у тому, що вони були інкрустовані мінералами, що в загальній схемі являє собою зубний протез. Його визнали найдавнішим у світі.Тепер вже знамените знахідкою поховання знаходиться біля старовинного міста Теотіуакана. А сам сенсаційний скелет назвали «Жінкою Тлаілотлакана» (The Woman of Tlailotlacan).

Мінеральні камені пірити інкрустовані у верхні різці, а в нижній щелепі при огляді виявили протез із зеленого каменю, ймовірніше за все це серпентин. Фахівці відзначають, що зубні протези, виконані в подібній техніці, характерні для мешканців південних територій Середньої Америки. Тому цей скелет несе в собі деяку загадку, над якою ще належить попрацювати. Індіанські стоматологи, швидше за все, добре уявляли собі конструкцію зуба, так як при свердлінні отворів вони не зачепили пульпу.

Втім якою не була б розвиненою древня стоматологія, вона, звичайно ж, не може рівнятися сучасному рівню. Зараз дуже розвинена стоматологія в Харкові, і насамперед завдяки таким клінікам, як Dental Union, де застосовуються найновіші технологія, обладнання і матеріали.



Зазначається також, що знайдений череп був деформований механічним способом — сильно подовжений. Вчені пояснюють, що подібна деформація черепа робилася для краси, і підтвердження високого соціального статусу. Серед аборигенів вважалося, що люди з такими головами близькі до богів.

Орієнтовно жінку поховали у віці 35-40 років, а разом з нею в могилі дослідники знайшли 19 судин з цінними підношеннями.

Аристократка, на думку вчених, скоріш за все прибула з іншої місцевості. Подібні «операції», при яких череп дуже сильно стискали, щоб змінити його форму, були в ходу не в центральному регіоні, де вона була знайдена, а на півдні. Крім того, мода на зуби інкрустовані коштовностями, була характерною для народів майя з південної частини Мексики.

Варто зазначити, що Теотіуакан, де знайдено описуваний скелет, в епоху свого розквіту був одним з найбільших міст світу, його населення досягало 200 тисяч чоловік. У середині VII століття н.е. люди покинули місто з невідомої причини.