Світлодіодна лампа Algaebulb, яка працює на енергії мікроводоростей

Морські водорості надихають сьогодні багато проектів у сфері енергетики, які поки що більше нагадують щось з області фантастики. А дизайнер Гюла Бодоні вирішив привнести «зелену» енергію у повсякденний побут. У його розробці енергію звичайним LED-лампочкам дають водорості.

У минуле відходять довгожителі освітлення - лампочки розжарювання, поступившись місцем економічним енергоефективним приладам. Сучасні аналоги менше споживають електроенергії, володіють високими світлотехнічними характеристиками і тривалим ресурсом. Але вчені не зупиняються на досягнутому, і в області світлотехніки з’являються оригінальні рішення.

Так, наприклад, згідно нової концепції AlgaeBulb в недалекому майбутньому лампочки будуть світити за рахунок електроенергії, виробленої водоростями. Унікальну технологію запропонував дизайнер Дьюла Бодоні. Для реалізації свого проекту він використовував лампу LED, куди помістив водорості під назвою chlorella pyrenoidosa і spirulina microalgae. Так на світ з’явився ще один прототип енергоефективного джерела освітлення, що працює на альтернативній енергії.

Зелений шедевр має витягнуту форму, що нагадує сльозу. За запевненням розробника, лампа AlgaeBulb стала результатом злиття підручних засобів і останніх технологій. Конструкція складається з оболонки, воздуховода, гідрофобного контейнера, повітряної помпи і світлодіодів.



Принцип роботи системи, застосованої в незвичайній лампі, полягає в наступному: повітряний насос через спеціальні отвори, що знаходиться біля цоколя E27, всмоктує всередину СО2 та водяну пару. Повітря надходить у контейнер з рослинністю, яка виробляє продукт своєї життєдіяльності – кисень. Саме він і відповідає за живлення маленького світлодіода.

В неактивному стані світильник темно-зеленого кольору, створюваного водоростями. Коли ж лампочка загоряється, освітлення набуває приємний зеленуватий відтінок.

Як запевняє розробник цього дивовижного концепту, масштабне впровадження малогабаритного “живого” світильника дозволить пристойно заощадити електроенергію і, можливо навіть, поліпшити екологічну ситуацію. Адже технологія Algaebulb використовує CO2 – основний компонент парникових газів.

http://roilux.in.ua/