“Хмарні ворота” Чикаго

Cloud Gate ("Хмарні ворота") — велика скульптура для громадського огляду, яка була вперше представлена на відкритті Міленіум-парку в 2004 році в Чикаго. Незабаром вона стала однією з найбільш фотографованих пам'яток міста, і зараз є найбільш відомим символом цього американського мегаполісу.

Небо. Що може бути загадковіше? Воно як людина. Воно не буває постійним. Воно змінюється, кожен день, кожну годину, кожну секунду. Небесно-блакитні відтінки змінюються похмуро-сірими тонами, рожевий світанок змінюється золотистим заходом. Його вираз багатогранний, і за ним не встежиш. Але його відображення можна знайти всюди, і у всьому. В наших очах, у водній гладі, у вікнах наших осель та офісів. Воно відображає наш настрій, найважливіші події, такі як вибори президента США, всесвітня Олімпіада, чи виступ мега-зірки світового маштабу.

Але є фантастична річ у світі, яка відкриває ворота в небо, в його хмари. Це Cloud Gate в Чикаго. Це застигла крапля ртуті, “дзеркальний біб”, або “квасолька з нержавійки” як ніжно назвали цю скульптуру місцеві жителі.



Восьме чудо нового світу Cloud Gate або Ворота у хмари – це дивовижне творіння, яке з’явилося в Чикаго в 2006 році в повній своїй красі і величі, повне магнетизму і чарівності. Творцем цього дива є Аніш Капур, лондонський художник індійського походження. Завдяки його ідеї створити з 168 пластин нержавіючої сталі товщиною кожної в 1 сантиметр, вагою до 100 тонн і розмірами 20 метрів шириною і 10 метрів висотою, здавалося б громіздку конструкцію, таку собі застиглу краплю ртуті над землею, ми можемо захоплюватися дзеркальним відображенням такого непостійного неба, чиказьких хмарочосів і нас самих, і здавалося б цілого світу!

Cloud Gate - ця пам’ятка Міленіум-Парку знаходиться в центрі Чикаго недалеко від берега озера Мічиган і займає третє місце з 346-ти пам’яток мегаполісу. Чікагці і туристи обожнюють це творіння. На тлі Cloud Gate можна отримати відмінні знімки, повні дивовижних фарб відбитого неба і хмар.



Кращі фотографії виходять в променях ранкового сонця і вечірньої зорі. Cloud Gate не є корисним творінням з точки зору матеріального плану. Але воно несе в собі масу почуттів, захоплення, загадковість, привабливість, як відбите небо. До нього можна доторкнутися рукою, відчути гладкість і дзеркальність поверхні. Відчути єднання з небом, з його хмарами, з його настроєм.

За це чікагці і туристи зі всього світу і люблять його, просто за те, що воно є. як найдорожчу близьку людину.

Обійшлося це творіння бюджету Чикаго в 23 мільйони доларів. Не дешево, правда? Але воно того варте!