У Швеції студент придумав робота для переробки бетону

Студент Омер Хасомероглу з шведського інституту дизайну міста Умео останні кілька місяців працював над вельми незвичайним проектом, метою якого було створення робота з переробки бетону.

Молодому креативщику вдалося досягти вражаючих результатів, і нещодавно він опублікував на своєму сайті концепт машини (дизайн, креслення і так далі). За словами Омера, головним завданням робота є переробка бетону. Робот здатний відокремлювати його від арматури та іншого сміття, причому робиться це все прямо на місці!

“Мій робот може швидко і ефективно розбирати бетонні конструкції. У більшості випадків такі роботи повязаны з виникненням великої кількості пилюки і іншого будівельного сміття, однак я вирішив, що якщо задіяти спеціальні насадки, які будуть зрізати і подрібнювати бетон за допомогою струменів води, що випускаються під великим тиском, то всього цього можна буде уникнути. Переробка будівельних відходів буде відбуватися таким чином, що всі відходи можна використовувати повторно. У сучасному світі це особливо актуально”, — вважає заповзятливий шведський студент.

До речі, щодо прибирання будівельного сміття, то не варто очікувати появи у продажу цієї розробки, вже зараз можна скористатися послугою аренда будівельного пилососа від компанії «Будпрокат». 



Сьогодні на будівництвах для переробки бетону використовуються важкі машини, які помітно поступаються в ефективності розробленому шведським студентом роботу. Вони не тільки споживають значно більше електроенергії, але і працюють надзвичайно гамірно і порошно.

“Я вважаю, що сучасним машинам потрібно занадто багато часу, щоб відокремити бетон від металу. Створений мною робот виконує аналогічну роботу набагато швидше, при цьому кількість пилу буде мінімальним. Ну а найголовніше, що переробка буде абсолютно безвідходної, тобто навіть пил і іржу, отриману в результаті роботи робота, можна буде використовувати повторно!”, — розповідає про особливості своєї дивовижної машини Омер Хасомероглу.

Цікаво, що роботою студента вже зацікавилося кілька найбільших компаній, що займаються виробництвом будівельної техніки. Можливо, вже в найближчі дні Омер досягне угоди з однією з них і тоді в недалекому майбутньому переробка бетону вийде на абсолютно новий рівень.