Найважливіше про варикозне розширення вен

Красиві, стрункі, легкі – такими мають бути наші ноги! Втім існують деякі неприємні речі, здатні затьмарити радість від володіння здоровим і красивим тілом, і одна з них - це варикоз.

В нормі кров тече по наших артеріях вниз, від серця до ніг, а по венах вона повинна відтікати назад. Щоб забезпечити нормальний відтік, у венах є спеціальні клапани. Якщо з якихось причин їх робота порушується, кров надовго застоюється між клапанами і розтягує судину. Це призводить до того, що в ногах з’являється відчуття важкості, стомленості.

До цього можна додати, що в нашому тілі є дві венозні системи: глибока та поверхнева. Варикозна хвороба вражає тільки поверхневі вени.

Варикозна хвороба має в основному генетичну основу. Але в деяких випадках вона може бути набутою, – наприклад, у спортсменів, які піднімають штанги або переносять інші інтенсивні навантаження. Причиною можуть стати і кілька вагітностей, при яких змінюється гормональний фон. Саме тому жінки в цілому хворіють частіше. Також впливає і зайва вага – зверніть увагу на пузатих чоловіків: гормональних проблем у них немає, але фактично вони півжиття ходять з «25-тижневим» животом, що також порушує роботу венозної помпи.

Симптоми варикозу

Якщо вени видно, і на них помітні шишки – це сигнал. Завжди повинні насторожувати такі ознаки, як свербіж у ногах, біль, збільшення сітки вен. Больові відчуття виникають, тому що вена розтягується. Свербить – тому що в цих районах погано відтікає кров, причому венозна, «відпрацьована». Поверхня нашої шкіри чутлива до нестачі кисню, тому застійна кров може провокувати свербіж. Така реакція звичайна при вираженому варикозі.

Як зупинити варикоз

Необхідно постійно (або як можна частіше) носити компресійний трикотаж – він захищає вени, як каркас. Або ловити хворобу в початковій стадії – з допомогою склеротерапії, впливу лазером – і знову ж носити компресійну білизну. Зрозуміло, навіть після операції вени треба обов’язково спостерігати в динаміці, хоча б раз в рік контролювати за допомогою УЗД, щоб уникнути рецидивів. І періодично здавати кров на згортання.

Коли потрібна операція

Показання до хірургічного втручання – це повний комплекс симптомів: коли є і варикозний синдром (шишки), і важкість у ногах, і підтвердження рефлюксу (зворотного потоку крові порівняно з його нормальним рухом).

Взагалі, варикоз – тема дуже індивідуальна. Наші вени унікальні, як відбитки пальців. Для кожної їх ділянки застосовуються свої методи. Завдання лікаря – усунути ті ділянки, які не працюють, не чіпаючи всі інші. Тому в кожному окремому випадку підбирається найоптимальніше рішення.

Чтобы избежать появления варикозного расширения вен, медики рекомендуют применять специальные гольфы от варикоза, а приобрести их а также эффективные ортопедические, реабилитационные средства, медтехнику, и другие качественные товары для здоровья и красоты вы можете в сети салонов Орто-Лайн.