Найбільший у світі плавучий кран

На воді, як і на суходолі, іноді необхідно піднімати досить важкі вантажі. Для цього використовують спеціальні плавучі крани. Якщо ви є шанувальником величезних механізмів, то, найімовірніше, отримаєте справжнє задоволення від спостереження за роботою нового, найбільшого плавучого крана в світі вантажопідйомністю 10000 тонн. Його розміри, і технічні характеристики по-справжньому вражають!

Взагалі, потреба в подібному обладнанні для підйому настільки великогабаритних конструкцій незначна, набагато більше затребувана продукція, що випускає крановий завод “Кранкомплект”, а саме - однобалочні козлові, мостові, консольно-поворотні. Втім, інколи виникабть ситуації, коли без таких механізмів важко обійтись. 

Рік тому цей мега-кран трудився над навантаженням потужної структури – частини плавучої газодобувної платформи для норвезької компанії Statoil. Платформу, спроектовану для проведення глибоководних робіт, починаючи з липня минулого року, створював найбільший суднобудівник в світі – корпорація Hyundai Heavy Industries, яка отримала замовлення на виконання контракту, оціненого в $700 млн. Після закінчення будівництва, ця плавуча станція, яка має назву Aasta Hansteen spar, стане найбільшою в світі плавучої платформою, яка працюватиме в норвезьких водах і видобуватиме природний газ з глибини 1300 метрів.

І в даному ролику можна побачити, як кран Hyundai-10000 Maltese Cross A1, піднімає всього лише одну частину її вагою 2200 тонн і розмірами 50х20х25 метрів. Для того, щоб повністю оцінити її габарити, просто придивіться, наскільки крихітними поруч з нею здаються автомобільні і портові крани, трали і морські судна!

 

Цей плавучий кран, встановлений на величезній баржі, був побудований в лютому минулого року підрозділом корпорації Hyundai Heavy Industries – компанією Hyundai Heavy Industries Samho.

На судні встановлено 2 повноповоротні стріли підйомних гратчастих кранів висотою по 182 метри з 8-ма гаками. Кожен гак крана здатний піднімати до 1250 тонн ваги, а загальна довжина їх тросів дорівнює 5700 метрів. Чотири комплекти головних генераторів потужністю 2200 кВт, два комплекти 600 кВт-генераторів сильних і один набір 100 кВт аварійний генераторів забезпечують плавучого крану і судну автономне електричне живлення.

Для підвищення безпеки, Hyundai-10000 обладнаний системою, що допомагає йому утримувати великі вантажі в повітрі без загрози для стійкості. Дана система спрацьовує навіть в аварійній ситуації, коли лопаються кілька тросів.