Mercedes-Benz продемонстрував безпілотний автобус завтрашнього дня

Компанія Mercedes-Benz представила своє бачення щодо того, як в майбутньому може виглядати громадський транспорт. Концепція автобуса майбутнього Future Bus з системою автономного управління CityPilot була анонсована як "визначна віха на шляху до автономного міського автобусу".

Вигідно, зручно, оперативно і безпечно придбати білети на автобус допоможе сервіс reis.ua. Завдяки ефективному функціоналу “пошук рейсів” ви можете в режимі онлайн швидко віднайти потрібний рейс по Україні, Європі і СНД, а також отримати безліч корисної інформації стосовно запланованої поїздки.

Future Bus заснований на 12-метровому автобусі Mercedes-Benz Citaro і оснащений 6-циліндровим турбодизелем OM 936 потужністю 299 к. с. (220 кВт). CityPilot являє собою технологічну платформу, яка встановлюється на транспортному засобі і надає можливість автоматизованого водіння.



Дизайн інтер’єру автобуса з відкритим плануванням, як кажуть, був натхненний міськими площами і парками: в автобусі є три різні зони, які призначені для пасажирів. Їх планування засноване на тому, як довго пасажири будуть перебувати в автобусі. На основі фото можна судити про те, що автобус не буде вміщати багато пасажирів, оскільки компанія вибрала шлях максимізації простору для кожної людини.



Потрапляти в автобус пасажири будуть через єдині подвійні двері, розташовані приблизно посередині. Зелені люмінісцентні смуги вказують на те, через які двері треба входити або виходити, а якщо через двері не можна виходити, то вона позначена червоною смугою. Це, поряд з використанням системи електронних квитків, використовується для прискорення потоку пасажирів.

Спрощена кабіна фактично є частиною салону, а не відокремлена від нього. Вся необхідна інформація надається для водія на великому екрані, а він, у свою чергу, здатний передавати інформацію для пасажирів, виводячи її на монітори в салоні.

Future Bus має максимальну швидкість до 70 км/год і водієві насправді не потрібно тиснути на педалі або крутити кермо. Йому потрібно тільки сидіти і стежити за дотриманням правил дорожнього руху (у будь-який момент він може взяти під контроль своє управління). Насправді, як кажуть розробники CityPilot, автопілот покращує безпеку за рахунок усунення людського фактора і можливих помилок, а також підвищує ефективність і комфорт за рахунок більш плавного водіння.

У цій системі функціонують 10 камер для сканування дороги і оточення автобуса. Чотири радарні датчики відстежують відстань від 50 см до 10 м перед автобусом, а дві стереокамери “зосереджують увагу” на простір до 50 м, забезпечуючи 3D-огляд навколишньої обстановки і можливих перешкод. Маршрут перед автобусом контролюється радіолокаційними системами, в той час як GPS і кілька окремих камер використовуються для визначення положення автобуса в просторі.

Дані з усіх цих джерел збираються і обробляються за допомогою процесу, відомого як “злиття даних”, що допомагає розумному автобусу маневрувати з точністю до сантиметра, приміром, не натикаючись на бордюри. Future Bus здатний розпізнавати сигнали світлофора і використовувати їх, щоб безпечно проїжджати перехрестя.

Продемонстровано автобус Future Bus був у Нідерландах — на 20 кілометровому маршруті між аеропортом Амстердам-Схіпхол і Гарлемом.