Вантажні автомобілі-роботи Volvo почали роботу під землею в автоматичному режимі

Наприкінці весни цього року відомий автовиробник Volvo представив увазі громадськості повністю автоматичний вантажний автомобіль, призначений для роботи глибоко під землею, в тісних умовах шахт або інших гірничих виробок. Впровадження засобів з таким високим рівнем автоматизації, на думку фахівців Volvo, може здійснити справжню революцію в галузі гірничодобувної промисловості.

Вантажний автомобіль-робот Volvo FMX є результатом науково-дослідної роботи, націленої на забезпечення високого рівня безпеки виробництва в таких місцях, як шахти, промислові підприємства, порти та інші подібні місця. Випробування вантажівок Volvo FMX проводяться в одній з шахт поблизу Кристенберга, Швеція.

Ці автомобілі, по суті, є першими автономними транспортними засобами, які повністю самостійно пройдуть по шахті дистанцію в 7 кілометрів і опиняться на глибині 1320 метрів.

Автомобіль Volvo FMX обладнаний шістьма датчиками, включаючи GPS, радар і LiDAR, за допомогою яких він постійно контролює навколишнє середовище. По ходу руху система управління створює детальну карту шахти і використовує ці дані для прокладки маршруту, по якому пройде автомобіль.

А тим часом на сайті https://www.sq.com.ua/rus/news/novosti/13.11.2019/elektrotyazhmash_pereshel_v_upravlenie_fgi/ ви дізнаєтесь про перехід заводу “Электротяжмаш”  до управління Фонду Державного Майна, і наслідки цього рішення


Так само система заздалегідь розраховує швидкість руху на тій чи іншій ділянці, точки перемикання передач і точки включення гальм. Кожен повторний випробувальний заїзд дозволяє системі управління поліпшити тривимірну модель шахти, оптимізувати маршрут і режими руху, що призводить до зниження кількості споживаного палива.

З усього набору датчиків автомобіля Volvo FMX два або частіше три датчика здатні контролювати кожну точку навколишнього середовища у будь-який момент часу. Це необхідно для пошуку перешкод, які можуть з’явитися зовсім несподівано, чи це людина, чи камінь, що впав зі зводу шахти. При виявленні такої перешкоди автомобіль зупиняється і зв’язується з центром управління, оператор якого приймає рішення.

Незабаром Volvo збирається перейти від попередніх тестів до повномасштабних випробувань вантажівок Volvo FMX в реальних умовах. І до кінця цього року в рамках випробувальної програми в шахтах Швеції будуть працювати три ідентичних автомобіля-робота.