Натуральна косметика – чи завжди вона коштує своїх грошей?

Відмітка "натуральна косметика" зараз зустрічається на етикетці багатьох засобів. Проте, що стоїть за цим виразом, не завжди зрозуміло споживачеві. Спробуємо розібратися, що ж собою являють натур-продукти. А головне, чи такі вони чудові, як їх підносить реклама.

Мільони людей зі всього світу оцінили переваги застосування товарів компанії Amway. Якщо ви ще не використовували у повсякденному житті ці чудо-засоби, раджу глянути каталог амвей, там ви знайдете широкий асортимент ефективних засобів для гігієни, прибирання, миття посуду, тощо.

Почнемо з головного: зустрівши в магазині крем з позначкою “натуральний”, не полінуйтесь прочитати його склад. Велика ймовірність, що там ви знайдете різноманітні “диметикони”, “пропіленгліколі” та інші незрозумілі і явно “хімічні” інгредієнти. Чому ніхто не звинувачує виробників в обмані? Справа в тому, що косметологи і вчені ніяк не можуть прийти до згоди — що вважати тією самою натуральною косметикою. 30% природних речовин достатньо? Або 50%? Фахівці визнають, що натуральність — це багато в чому хитрість маркетологів. Більшість людей бояться незрозумілих синтетичних сполук, а от ромашки або алое довіряють. А даремно. І далі ми розповімо, чому саме.


Як виникла індустрія натуральної косметики?

Наприкінці ХХ століття у світі різко погіршилася екологічна обстановка, і саме це фахівці пов’язали із зростанням ракових, ендокринних, серцево-судинних захворювань. Не дивно, що в таких умовах тема споживаної “хімії” постала дуже гостро. У людей почалася параноя щодо протиставлення натурального — штучного. Так почала розвиватися індустрія натуральної органічної косметики.


У чому перший обман?

При цьому все якось упускається з виду головна і очевидна річ: рослини, які збирають для виробництва косметики, як губка вбирають в себе всі токсичні речовини з навколишнього середовища. І очищення натуральних екстрактів від забруднень вимагає таких витрат, що дешевше синтезувати той же екстракт з лабораторно чистих компонентів. Таким чином, на виході отримується одна й та сама молекула, що пройшла перерозподіл в лабораторії. У цьому випадку від “натурального” залишається тільки назва.

В іншому випадку, коли ви маєте справу з косметикою, що пройшла мінімальне очищення, ви отримуєте всі токсини і алергени в одному флаконі відразу. Не варто вірити, що десь на Землі залишилися по-справжньому заповідні місця. Виверження вулкана в Ісландії дає опади вулканічної пилу аж у Південній Африці. Ви дійсно вірите, що ваша ромашка росла там, де немає спільної для всієї планети атмосфери?


Звідки беруться алергени?

Якщо ви хоч раз їли солодкий перець, опиленний пекучим, ви знаєте, на які жарти здатна природа. Ви ніколи не можете бути впевнені, що поряд з вашою ромашкою з крему не росла беладонна. Лікарські компоненти для кремів не вирощують у теплицях. Їх збирають в дикій природі.


Рік на рік не приходиться

Від клімату, поливу і сонячного світла залежить, скільки діючої речовини буде в банку крему, зробленого з 1 кг квітів. І це не завжди передбачувано, на відміну від тих же кремів з синтезованими в лабораторіях екстрактами.


Натуральна косметика менш ефективна для шкіри

Найбільш ефективні інгредієнти сучасної косметики: пептиди і ретиноїди в природі не ростуть. Вони можуть бути лише синтезовані.

Натуральна косметика всього лише трохи захищає шкіру від пересихання, але не виправить ні пігментацію, ні зморшок, ні вікові зміни. Від сонця вона, до речі, теж не захищає. Часто навіть навпаки, викликає опіки.


Термін придатності

А ще варто зазначити, що натуральні консерванти, які використовуються в органічній косметиці дуже нестійкі, як і самі креми. Вже через два місяці ви можете побачити, як гроші, витрачені на натуральний крем, “прогіркли” і розпалися на складові.