Перший в світі вантажний автомобіль-робот, у якого повністю відсутня водійська кабіна

Японська компанія Komatsu вже досить давно веде розробку автоматичних вантажних автомобілів-роботів і іншої автоматизованої важкої будівельної техніки. І варто зазначити, що досягла вагомих результатів у цій сфері. Починаючи з 2008 року, фахівці компанії, спільно з спеціалістами Rio Tinto здійснює випробування автоматичної транспортної системи Autonomous Haulage Systems (AHS).

За весь час цієї дослідної експлуатації системи AHS вантажні автомобілі-роботи перевезли сотні мільйонів тонн руди на гірських виробках в Чилі і Австралії. Однак, вантажівки моделі 930E, використовувані компанією Rio Tinto, все ще схожі на звичайні вантажівки, вони мають водійську кабіну.

Не так давно компанія Komatsu представила увазі громадськості свій новий вантажний автомобіль-робот. Головна особливість цього транспортного засобу полягає у тому, що він повністю позбавлений водійської кабіни. Це дозволило внести деякі кардинальні зміни в його конструкцію і оптимізувати розподіл ваги вантажу. Крім цього, новому автомобілю роботу абсолютно байдужа сторона, на якій їй потрібно рухатися. Попереду і позаду в нього є весь необхідний набір датчиків, так що поняття переду і заду автомобіля в даному випадку є досить умовною.

Можливо у недалекому майбутньому вся система вантажоперевезень буде базуватися на використанні самокерованих транспортних засобів, а наразі якщо вам потрібно швидко і без втрат доставити вантаж, на сайті www.alfert.kz ви можете замовити в ТОО «Алферт» перевезення автомобільним, морським, повітряним і залізничним транспортом.



Інноваційна безпілотна вантажівка “Innovative Autonomous Haulage Vehicle” має довжину 15 метрів і ширину 8.5 метрів. Кожне з коліс обладнане незалежною підвіскою, має власний привід і управління, що забезпечує автомобілю високу маневреність і дозволяє перерозподіляти потужність між колесами, які “взуті” в гуму 59/80R63, у разі такої необхідності.

Максимальна потужність, яку здатні розвинути всі двигуни, становить 2 014 кВт (2 700 кінських сил). Вантажівки в змозі піднімати вантаж, вагою 230 метричних тонн і рухатися з максимальною швидкістю 65 кілометрів на годину.

Цей вантажний автомобіль-монстр був вперше продемонстрований на виставці Minexpo International в Лас-Вегасі. Згідно інформації від компанії Komatsu, виробництво цих вантажівок буде освоєно ними в найближчому майбутньому.