В Італії запрацював перший IT-супермаркет

Яким буде супермаркет майбутнього? Мабуть таким, як на цьогорічній виставці Expo Milan було представлено концепт роздрібної мережі Coop. Скоріш за все ви не були на цій презентації, втім просто уявіть футуристично оформлений магазин, де продається півтори тисячі найменувань продуктів, не заплутатися в яких допомагають 250 контролерів Kinect і спеціалізоване ПО.

Коли ви розглядаєте і вибираєте товари, відомості про них з’являються на цифрових екранах над полками. Якщо вас цікавить, де зроблена, наприклад, оливкова олія, просто вкажіть на неї і прочитайте інформацію на екрані. У вас алергія на горіхи? Повідомте про це за допомогою того ж екрану і система буде вказувати, в яких продуктах є горіхи, а в яких ні. Датчики, роботи, інтерактивні екрани і програми «Супермаркету майбутнього» допоможуть вам дізнатися більше про пропоновані продукти і вибрати з них ті, які вам підходять.

Втім, яким би інноваційним не був цей супермаркет, без такої речі, як ПВХ завіса для технологічних проходів важко обійтись, а замовити їх можна на pvh-zavesa.com.ua.



Цей проект, задуманий професором MIT Карло Ратті (Carlo Ratti) спільно з найбільшою італійською роздрібною мережею Coop, у якої понад 7 мільйонів споживачів, був реалізований завдяки партнерству Microsoft, Avanade, Intel і Accenture.

Якщо коротко, то «Супермаркет майбутнього» – це надсучасна реалізація традиційного продуктового ринку, з додаванням новітніх технологій хмарних обчислень, «Інтернету речей» і мобільних додатків.

Саме планування супермаркету вже притягує погляд: зручно розташовані красиві полиці, впорядковані стенди з товарами і елегантні цифрові екрани – все це забезпечує достатньо простору для спілкування покупців між собою і надає їм нові способи вибору товарів.

«Такі технології, як Kinect і Azure в поєднанні з інтерактивними полицями і цифровими стендами, допомагають позбутися від деяких незручностей сучасних супермаркетів, в яких вузькі проходи між рядами, високі вертикальні полиці і відсутність наочної інформації перешкоджають спілкуванню між покупцями, ускладнюють вибір товару і обмежують огляд», – пояснює Габріель Тубертини (Gabriele Tubertini), директор по ІТ Coop Italia.

Надання точної і надійної інформації про продукти – одна з ключових особливостей інтерактивного середовища «Супермаркету майбутнього». Буквально за помахом руки покупці отримують відомості про виробника, аллергени, складники, харчової цінності, зміст вуглеводів. З точки зору бізнесу, розумні вітрини дають можливість постачальникам надавати рекламовані продукти і взаємодіяти з покупцями безпосередньо в магазині.

Такий обмін даними відкриває перед ритейлерами можливості збору відомостей про демографію та уподобаннях споживачів, дозволяє покращувати якість обслуговування, максимально підвищуючи продуктивність праці продавців, персоналу та фахівців з маркетингу.