Монтажна піна - особливості вибору та застосування

У сучасних технологіях ремонту квартир і заміських будинків незамінним будівельним матеріалом стала монтажна піна. Її надзвичайна затребуваність пояснюється цілим набором характеристик, завдяки яким піна дозволяє швидко, просто і зручно вирішувати безліч важливих завдань. Втім важливо для конкретного виду робіт правильно вибрати її тип.

Види піни за хімічним складом

Однокомпонентна піна найбільш широко представлена на ринку будівельних матеріалів. Полімер, що входить до її складу при розпиленні з балона вступає в хімічну реакцію з вологим повітрям, і як результат - збільшується в об’ємі і твердне.

Процес твердіння триває близько доби і залежить від обсягу використаної піни і атмосферних умов. Саме тому не рекомендується запінювати відразу великі пустоти — склад не зможе вступити в реакцію з повітрям і залишиться рідким. Для прискорення затвердіння піни виробники рекомендують додатково зволожити поверхню. Мінус однокомпонентної піни — невеликий термін зберігання.

Двокомпонентна піна в основному використовується в професійному будівництві. У спеціальному балоні дві діючі речовини зберігаються окремо і з’єднуються тільки при активації. Хімічна реакція, що виникає між ними не вимагає додаткового впливу повітря і відбувається набагато швидше — двокомпонентна піна повністю твердне через 20-30 хвилин. Додатковим плюсом такого складу є збільшений термін зберігання. Але подібна піна не підійде для багаторазового застосування: після змішування компонентів балон необхідно використовувати повністю.


Види піни за способом застосування

Всі склади поділяються на дві великі групи – побутова та професійна піна. Щоб почати працювати з балоном професійної піни, необхідно використовувати монтажний пістолет.

Побутовою називається піна, застосування якої не вимагає спеціальних пристроїв та інструментів. Для роботи з нею на клапан накручують спеціальну пластикову трубку з важелем (адаптер), вона йде в комплекті з кожним балоном.

Це дуже зручно і економічно при незначному обсязі робіт. Якщо ви не встигли витратити всю піну з балона, то адаптер можна зняти, промити ацетоном або промиванням для піни і відкласти на інший раз разом з балоном. Правда зберігається такий балон найчастіше не більше декількох днів.

Багато виробників користуються тим, що побутову піну найчастіше купують непрофесіонали, які, можливо, використовують цей продукт єдиний раз у житті. Тому і вимоги до якості при виробництві бувають занижені: в побутових балончиках часто збільшено обсяг газу-наповнювача за рахунок зменшення об’єму полімеру. Це призводить до того, що при однаковому розмірі і вазі балончика вихід у «трубкової» піни нижчий, ніж у професійної. Однак, враховуючи вартість монтажного пістолета, навряд чи хтось розориться на його придбання, щоб один раз запінити шви у віконній коробці. Зрештою, і впоратися з професійною піною новачкові без досвіду буде непросто.


Види піни по температурі застосування

На балончику обов’язково вказується температура у градусах:

літня піна — від +5 до +35 °С
зимова піна — від -10 до -35 °С
всесезонна піна — від -10 до +35 °С

Працюючи із піною при низьких температурах, варто врахувати, що вихід зменшується пропорційно охолодження навколишнього середовища.

Що собою являє поліуретанова піна, види, сфери і особливості її застосування, а також де можна недорого придбати цей матеріал найкращої якості.