Американські вчені розробляють комп’ютерну програму, здатну передбачати майбутнє

Фахівці з Массачусетського технологічного інституту (МІТ), США розробляють комп'ютерну програму, здатну прогнозувати майбутні події. В основі лежить алгоритм, що аналізує і складає прогноз на основі моделі поведінки людини.

Представник робочої групи вчених зазначив, що в основі створеного алгоритму лежить модель поведінки людини в умовах адаптації до зовнішніх факторів соціуму. Прикладом такого «передбачення» є рукостискання, поцілунок або обійми при зустрічі з іншою людиною.

Вміння прогнозувати подальші події обумовлено акумулюванням досвіду поведінки в соціумі і результатами спостереження за іншими індивідуумами. Фахівці з Массачусетського технологічного інституту вважають, що можна розробити програму, яка, фактично, замінить інтуїцію людини.

Здається фантастикою. А чому б і ні? Ось вже зараз тут можна придбати ефективні CRM-системи, які повністю автоматизовують деякі бізнес-процеси. Значить, є можливість програмувати і інші сфери життєдіяльності.

Фахівці CSAIL (технічної лабораторії при МІТ), відзвітували про перші успіхи на вибраному поприщі. Створене ними комп’ютерне забезпечення здатне в точності передбачити який сценарій дій вибирає людина в ряді відеороликів про взаємовідносини між колегами і домочадцями. Програма навіть змогла в точності передбачити, хто з персонажів з’явиться у відеоролику через кілька секунд. Система змогла прийти до таких висновків після аналізу 600 годин відеоконтенту з YouTube, таких як «Відчайдушні домогосподарки» та «Офіс».

«Ми подумали, що для навчання наближених до штучного інтелекту алгоритмів можна використовувати колосальні обсяги даних, що завантажуються людьми в Інтернет — зокрема, відео на YouTube. Наша система прогнозування подій, передивилася тисячі тв-шоу, і тепер з високою часткою ймовірності може визначити, чи будуть дві людини, наприклад, обійматися при зустрічі», — розповідають автори проекту, співробітники Массачусетського технологічного інституту інформатики і лабораторії штучного інтелекту.

Вчені впевнені, що подібні розробки — ключ до створення нових типів міжособистісних відносин, які можна буде інтегрувати в штучний інтелект, для потрібного орієнтування роботизованих систем в людському просторі.

«Починаючи від роботів і закінчуючи системами реагування на надзвичайні події — у нашій технології є ціла маса передбачуваних варіантів застосування», — кажуть фахівці CSAIL.