Правильний вибір і догляд за хутром

Вироби з натурального хутра надзвичайно красиві. З цим навряд чи хтось буде сперечатися. Проте хутро є і дуже "примхливим матеріалом", що робить досить актуальною проблему догляду за ним. Тим більше, що хутряні шубки, дублянки з натурального хутра, шапки - дуже недешеве задоволення.

Як продовжити життя вашої шубці? Що робити, щоб хутряний виріб радував вас своїм бездоганним зовнішнім виглядом максимально довгий час?

Щоб запобігти проблемі, набагато простіше зробити правильний вибір, ніж згодом усувати його наслідки. Тому слід спочатку дуже уважно підійти до вибору хутряного виробу.

Отже, хутряна поверхня повинна бути бездоганною - ніяких плям, жодних залисин і інших дефектів, які відразу впадають в очі. Не зайвим буде пощипати шубку - в тому випадку, якщо волоски залишаться у вас в руках, слід задуматися про продовження пошуків якісного хутряного виробу. Швидше за все, виріб було пошито з хутра тварини, що линяла, цей процес вже не зупиниться, і значить, незабаром, ваша шубка повністю облисіє.

Що стосується барвників, то потрібно провести по хутру шубки світлою хусткою або серветкою. Якщо серветка/хустка поміняли свій колір, значить, використовувалися неякісні барвники, і, потрапивши під дощ або мокрий сніг, ви ризикуєте отримати хутряний виріб незрозумілого відтінку.

І, нарешті, шви повинні бути прошиті, а не проклеєними. Клеєні шви - ознака низької якості виробу, тому, якщо ви не змогли намацати ниток у швах, слід також продовжити пошуки.

Отже, будемо вважати, що ви зуміли придбати дійсно якісну, практичну, гарну норову шубку, чи песцеву жилетку, як ось тут http://natesse.com/mehovye-zhilety-natesse/zhilety-iz-pestsa пропонує авторський хутровий салон-ательє Natesse. Але потрібно розуміти, що висока якість виробу ще не гарантія його довговічності. Тільки в тому випадку, якщо ви будете правильно доглядати за хутром, правильно його зберігати, носити, ви зможете розраховувати на те, що хутряний виріб прослужить вам вірою і правдою максимально тривалий час.

Якщо вам не пощастило з погодою, і після повернення додому ви виявляєте, що ваша шуба намокла, необхідно її висушити. При цьому використовувати для сушіння такі “досягнення” прогресу, як фен, вентилятор, батареї і так далі, строго не рекомендується. Хутро, висушене таким способом, стане ламким, і дуже не скоро зможе відновити свою структуру - швидше за все, до цього часу більша частина волосків, ворсинок просто зламається.

Якщо ви не хочете піддавати хутряний виріб таким випробуванням, потрібно акуратно розвісити шубу (попередньо її струсивши) в добре вентильованому, прохолодному приміщенні. Після того, як виріб висох, рекомендується його розчесати гребінцем з рідкими зубцями - особливо це стосується хутра з м’яким і густим ворсом. А ось шуби з кучерявим хутром (каракуль, козлик), розчісувати не потрібно - ви можете трохи освіжити виріб, якщо протрете хутряну поверхню ганчіркою, змоченою в рослинному маслі - це додасть виробу блиск.

Прибираючи хутряний виріб в шафу на літнє зберігання, потрібно дуже уважно оглянути шубу. У разі, якщо ситуація зовсім погана, відносіть виріб в хімчистку. Якщо ж ви виявили кілька невеликих цяток, можна цілком впоратися своїми силами.

Для цього у холодній воді з пральним порошком (без ензимів) змочується губка, якою і протираються забруднені місця на шубі. Для обробки довгого ворсу можна використовувати кашку з бензину і тальку. У деяких ситуаціях (наприклад, на шубі пляма від пташиного посліду або солодкого напою) може допомогти зазвичай мило: потрібно намилити мокру серветку, протерти нею пляму, після чого вологе хутро протирають сухою ганчіркою. Якщо пляма не видаляється, можна протерти її бензином. Для того, щоб вивітрити неприємний запах, необхідно повісити шубу на балкон (або в будь-яке інше, добре провітрюване приміщення) на тривалий час.

Також дуже важливо правильно зберігати хутряний виріб: відразу варто сказати “ні!” поліетиленовим пакетам - у такій “оболонці” хутро просто задихнеться. Краще помістити шубу в чохол з марлі або будь-якого іншого натурального щільного матеріалу, який здатний вільно пропускати повітря.

Не варто забувати про головного ворога хутряних виробів - міль. Перевірений бабусин засіб, “нафталін”, для цих цілей не дуже підходить. У сучасних магазинах можна знайти чимало делікатніших засобів. Можна скористатися домашніми засобами - моль відлякує запах лаванди, плодів каштана, апельсинових кірок. Таку начинку можна покласти в кишеню шуби або просто поруч на полицю в шафі.