Як знайти воду для свердловини на заміській ділянці?

Життя дачника досить серйозно ускладнюється відсутністю необхідної кількості води. Особливо помітний її дефіцит в теплу пору року, адже вона у значних кількостях використовується не тільки для приготування їжі, гігієнічних і інших побутових потреб, але ще і для того, щоб поливати сад і город.

Для того, щоб хоч якось вирішити проблему з водою багато дачників вирішують бурити свердловину, а вже потім за допомогою спеціальних насосів, найефективніші з яких можна замовити тут http://www.xn—b1a3bu.com.ua/, отримати в достатній кількості бажану воду.

Для початку необхідно визначитися з тим, яку свердловину ви б хотіли пробурити. Ви можете зробити артезіанську і піщану свердловину, головною відмінністю яких  є глибина їх буріння.

Найменш віддаленою від поверхні є “верховодка”, яка розташовується на глибині 2-5 метрів. Вони являють собою водойми невеликих розмірів, і джерелом яких виступають опади талої води. Ця вода підходить для технічних цілей.

Щоб дістатися до питної води, необхідно шукати глибинні водоносні шари, які мають значні запаси чудово відфільтрованої води. Найчастіше подібні водосховища знаходяться на глибині 8-10 метрів і нижче.

Однак, щоб знайти подібні джерела, доведеться докласти чимало зусиль. Є кілька методів, що дозволяють знайти підходяще місце для облаштування свердловини або колодязя . Найчастіше використовують такі:


Використання глиняного посуду

Ще в давнину наші предки, щоб зрозуміти, чи є в тому чи іншому місці вода, застосовували таке нехитре пристосування, як глиняний горщик. Давши йому досить добре просохнути на сонці, його перевертали і клали на землю на ділянці, де може розташовуватися водоносний шар. Після деякого часу необхідно було подивитися на внутрішню частину посуду: якщо там виявився конденсат, то це служило підказкою про наявність у обраному місці води.

У наші дні цей метод зазнав деяких змін. Для цього нам буде потрібно кілька літрів силікагелю, який чудово вбирає вологу. Цю речовину необхідно добре підсушити, зважити, а потім помістити в глиняний горщик, який покласти яму глибиною близько 0,5 метра в місці, обраному для майбутньої свердловини. Він повинен перебувати в землі протягом доби, після чого його необхідно викопати і провести повторне зважування. За кількістю води, що ввібралась у силікогель можна визначити, наскільки далеко знаходиться вода.


Рослинність

Серед рослин зустрічаються такі, які можуть дати підказку про місцезнаходження підземної водойми. Це, наприклад, може бути береза, що росте над водостоком. Вона повинна мати невелику висоту, зі звивистим і викривленим стовбуром. У пошуках поверхневої води корисно орієнтуватися на зарості мокриці.


Визначення перепаду висот

Вдаватися до подібного способу має сенс лише за умови, що поблизу розташовується яка-небудь водойма або колодязь. Пошуки води здійснюються за допомогою простого барометра-анероїда, необхідного для виміру тиску. Подібний метод ґрунтується на тому, що через кожні 13 метрів перепаду висот буде спостерігатися зменшення тиску на один міліметр ртутного стовпа. Завдяки цьому можна з’ясувати, наскільки глибоко проходять підземні води.

Практично всі дії зводяться до виконання замірів тиску в місці, обраному для влаштування свердловини, а також на березі водойми. Якщо перепад тиску складе близько 0,5 міліметрів ртутного стовпичка, то це буде підказкою про те, що водоносний шар розташовується на глибині близько 6-7 метрів і тут можна бурити свердловину, чи копати колодязь.