Як китайська компанія будує по 10 будинків у день за допомогою 3D-принтера

Китайська компанія Yingchuang New Materials першою у світі стала будувати будівлі з допомогою тривимірних принтерів, що використовують перероблені будівельні матеріали. Причому робить вона це з запаморочливою швидкістю!

Раніше, не зважаючи на велику кількість пропозицій, було досить непросто знайти хороших добросовісних майстрів по ремонту і будівництву. Зато тепер є stroiteli.net.ua, це унікальний сервіс, за допомогою якого замовники швидко знайдуть професійних виконавців будівельно-ремонтних робіт будь-якої складності.

Маючи в своєму розпорядженні чотири величезних 3D-принтера, компанія за 24 години вибудовує каркас для 10 будинків. І собівартість такого будівництва складає всього 5 тис. доларів за будівлю. Деякі з будинків, роздрукованих на тривимірних принтерах, зараз використовуються в Шанхайському технопарку в якості офісів.



Принтери, що поставляються компанією WinSun Decoration Design Engineering, мають 6 метрів у висоту, 10 метрів завширшки і 40 метрів у довжину. Як і настільні пристрої, 3D-принтери WinSun, призначені для проведення будівельних робіт, використовують технологію моделювання методом плавлення (fused deposition modeling, FDM), вистилаючи шари матеріалів один за одним, немов видавлюючи глазур з кондитерського шприца.

Комп’ютер за допомогою програмного забезпечення автоматизованого проектування керує механічним екструдером, який наносить на робочу поверхню все нові і нові шари бетону. Під впливом спеціального затверджувача кожен наступний шар швидко застигає, і його міцності виявляється цілком достатньо для того, щоб витримувати тиск наступного шару, поки машина переміщається взад-вперед.



Стіни будівель відливаються і на заводі Yingchuang New Materials, а їх стикування проводиться вже безпосередньо на будмайданчику. Завод і дослідницький центр Yingchuang, що розкинулися на площі 3 тис. квадратних метрів, також були побудовані з допомогою технології 3D-друку. За словами глави компанії Ма Йихе, вдалося завершити будівництво всього за місяць.

Yingchuang – вже не перша компанія, що використовує тривимірний друк в будівництві. Але вона першою продемонструвала можливість побудови відразу декількох будівель за один день.

Кілька років тому дослідники з Університету Південної Каліфорнії побудували будівлю за допомогою 3D-принтера швидше ніж за день. Як не фантастично це звучить, але такі машини вже зараз здатні зводити бетонні стіни з підсилюючими елементами для будівлі площею 185 кв. м всього за 20 годин!