Дорогоцінна вишивка Шейха Шамсуддіна

Вишивка – знайоме слово для будь-якої людини. Хтось ходив на гуртки в школі, а хтось навчався вишивання у мами, бабусі і так далі. Саме по собі вишивання дуже красиве і в цьому мистецтві є безліч методик. Однак, мало хто знає про те, що існує ще методика об'ємного вишивання і називається вона "зардозі".

Якщо ви займаєтесь рукоділлям, в пригоді вам стануть оригінальні схеми для вишивки хрестом люди, квіти, натюрморти, і на інші теми, завдяки яким ви зможете створити чудові вишивані картини.

Зардозі – унікальна технологія ручного вишивання дорогоцінними нитками. І найцікавіше те, що використання цього методу дає можливість створювати об’ємні картини. Для того, щоб познайомити вас з цією методикою вишивання звернемося до робіт майстра Шамсуддіна, який є вишивальником в 13-му поколінні. Всі його роботи неповторні і високо оцінюються у всьому світі.



Родом Шамсуддін з Індії. Народився він у місті Агрі в далекому 1917 році. За весь час свого життя він створив величезну кількість картин, килимів і різних накидок для слонів. Всі його роботи буквально обшиті дорогоцінними каменями і багато з них важать близько 200 кг. Роботи майстра високо оцінюються у всьому світі, і багато людей, які розбираються в мистецтві вишивання з упевненістю стверджують, що Шамсуддин один з найкращих у світі майстрів своєї справи.

Шамсуддин працював над деякими своїми проектами буквально роками. “Добрий пастир” - одна з картин майстра, над якою він трудився 18 довгих років.



Ще одне видатне творіння рук Шамсуддіна – “Букет квітів”. Над створенням цієї фантастичної вишивки у Шамсуддіна пішло 1000 годин роботи, а в загальному над цією роботою він трудився понад 11 років.

Дивовижний “Букет квітів” він закінчив, щоб подарувати на п’ятдесятиріччя коханій дружині. Це єдина картина без шовкової рами — художник так і не встиг її закінчити. До речі, в ній найбільше дорогоцінних каменів — цілих двадцять дві тисячі!



А одну з найвідоміших вишиваних картин “Шахи” з майже двадцятьма тисячами каменів майстер вишивав цілих тридцять років!

Шейх з Саудівської Аравії пропонував за неї два мільйони вісімсот тисяч доларів, але безуспішно. Шамсуддін роботу не продав, розуміючи, що нічого подібного створити ніколи вже не зможе.