USB-флешка, що дозволяє скласти тест на ВІЛ

Вчені з Імперського коледжу Лондона спільно з спеціалістами компанії DNA Electronics розробили компактний USB-пристрій, що дозволяє швидко діагностувати ВІЛ-інфекцію. Результати досліджень опубліковані в журналі Scientific Reports.

Сучасна антиретровірусна терапія (терапія проти ВІЛ) дає можливість знизити кількість вірусів практично до нульового рівня. Однак вірус може виробляти резистентність до певного препарату (наприклад, якщо пацієнт порушує режим прийому ліків або змінює дозу) — у таких випадках терапія стає неефективною. В результаті вірусне навантаження на організм росте, і його неможливо відстежити стандартними ВІЛ-тестами. Нова технологія дозволяє моніторити рівень вірусів в домашніх умовах, так само, як зараз хворі на діабет вимірюють рівень цукру в крові.

Розроблена технологія дозволяє на основі краплини крові визначити ВІЛ і генерувати електричний сигнал для обробки спеціальним програмним забезпеченням на комп’ютері, ноутбуці або іншому гаджеті з USB-портом.

За повідомленням розробників, принцип дії пристрою наступний: вірус ВІЛ підвищує рівень кислотності крові. Крапля крові подається на чіп пристрою, і він, реагуючи на кислотність, генерує електричний сигнал, який подається на USB-роз’єм. Цей сигнал обробляється програмним забезпеченням, який і визначає динаміку вірусного навантаження.

В останньому випробуванні пристрою вчені протестували 991 зразок крові. Чутливість методу становить 95% in vitro та 88,8% — безпосередньо на чіпі. При цьому середній час тесту — 20,8 хвилини.

Керівник дослідження доктор Грем Кук з Медичного факультету Імперського коледжу Лондона пояснює: «За останні 20 років якість лікування ВІЛ значно покращився. Багато пацієнтів з цим діагнозом інфекції мають нормальну тривалість життя. Однак для успіху лікування критично важливим є постійний моніторинг вірусного навантаження, що в даний час вимагає дорогого і складного устаткування. Наша робота полягала в створенні USB-чіпа, який би замінив це громіздке тестове обладнання розміром з ксерокс».

Новий пристрій продемонстрував високу швидкість аналізу: результат можна отримати за півгодини. Традиційне тестування триває не менше трьох діб і вимагає відправки зразків крові в лабораторію. Діагностичну флешку зможуть самостійно використовувати пацієнти з ВІЛ для моніторингу стану у процесі лікування, що особливо актуально для хворих, які живуть у віддалених та важкодоступних районах.

До речі, оригінальні флешки візитки об’ємом від 2 до 128 гігабайт ви можете замовити на сайті компанії ООО «Рубраслет». Тут є зручна форма онлайн-заявки де ви вказуєте матеріал (пластик, скло, силікон, метал), колір, форму,  сумісність, інтерфейс, об’єм, побажання до дизайну. Якість, гарантовано, ціни доступні.