Солдат майбутнього: екзоскелет, наноброня, системи віртуальної реальності

Багаточисельні армії давно залишилися в минулому, багато в чому завдяки сучасному розвитку техніки, економічних і демографічних причин. Сьогодні військові сили НАТО (США і Європи) приступили до реалізації спільних програм, спрямованих на зменшення персоналу, модернізацію і реструктуризацію оперативних можливостей.

В гуртовому складі MARPAT ви можете замовити по найкращій в Україні вартості якісні чоловічі армійські шкіряні черевики, уніформу, рюкзаки, сумки, палатки, а також інше сучасне воєнно-туристичне обмундирування.

В рамках даних програм з’явився проект під назвою «Солдат майбутнього», який об’єднує в собі напрацювання в області збільшення продуктивності і ефективності окремо взятого бійця на основі технологічних досягнень XXI століття. Ця концепція передбачає використання бійцем систем нічного бачення, позиціонування і навігації, поліпшених систем ціленаведення, систем контролю психофізіологічних параметрів бійця, нових динамічних засобів захисту.

Американська програма створення екіпірування солдата майбутнього є найбільш футуристичною, використовуючи в основному технології, які ще не були перевірені на практиці. Серед них: екзоскелет з автономним живленням, нанотехнології, бронежилет, що використовує магнітно-реологічні рідини та інші. По суті, планується створення якогось гібриду з людини, обмундирування і системи озброєнь, елементи якого будуть максимально взаємопов’язані. Розробкою екіпіровки займається спеціально створений Інститут Солдатських Нанотехнологій, який отримав від армії США грант на дослідження в розмірі 50 млн. доларів.

Одним із основних елементів екіпірування майбутнього повинна стати спеціальна «динамічна броня», що має товщину всього кілька міліметрів. Ця броня облягає солдата подібно водолазному костюму. Динамічна броня містить складні молекулярні компоненти, за допомогою яких вона може одночасно виступати і екзоскелетом і бронежилетом.



Для створення броні планується використовувати магнітно-реологічної рідини (схожої на масло), які можуть тверднути менш ніж за 0,001 секунди з допомогою магнітного поля, з метою забезпечення захисту бійця від ворожого вогню. Одночасно з цим американські інженери відпрацьовують можливість застосування спеціальних рідин з нанобітів кремнезему (очищеного піску) і суміші поліетиленгліколю. Дана суміш здатна миттєво тверднути при ударі, а після гасіння ударної хвилі знову повертатися в рідкий стан.

В даний час в США розроблена система, здатна відстежувати фізичний стан солдатів. Вона отримала назву WPSM. Система об’єднує в собі ряд медичних приладів для визначення фізичних параметрів бійців: частоти серцевих скорочень, температури тіла, тиску, рівня стресу. Система здатна обробляти дані, що надходять, і в разі потреби передавати їх медичної служби для здійснення необхідних дій.