Найнезвичайніші судові позови проти великих компаній

Випадки суперечливих і навіть безглуздих позовів споживачів до великих компаній у США не рідкість. Іноді їм вдається домогтися їх виконання в суді. Легендарним вважається процес Стели Лібек проти Мcdonald's. У 1992 році жінка пролила на себе гарячу каву в одному з ресторанів мережі і отримала компенсацію в розмірі $2,9 млн.

Вашій увазі найбільш незвичайні випадки за останні роки.

Classmates.com: $9,5 млн за несправджені надії

В 2010 році компанія Classmates.com погодилася виплатити $9,5 млн своїм користувачам за те, що зрадила їх, пообіцявши допомогти возз’єднатися зі старими друзями. У своїй розсилці компанія стверджувала, що, підписавшись на преміум-доступ, користувачі обов’язково знайдуть своїх старих друзів і відновлять відносини з ними. Тим не менш заплативши кілька доларів за оновлення, користувачі залишилися без довгоочікуваного возз’єднання зі старими приятелями. Один з членів спільноти назвав рекламну кампанію Classmates.com помилковою, а їх розсилку — нав’язливою. В результаті компанії довелося виплатити $9,5 млн компенсації — по $3 кожній людині, яка попалася на рекламну хитрість.

Зичайно ж, подібні судові позови важко виграти без допомоги досвідчених юристів і адвокатів, до речі, тут turii.com.ua можна дізнатись про діяльність відомого юридичного бюро “Турій и Партнери”.

Philip Morris: $13,8 млн за рак легенів після 45 років паління

В суд на тютюнову компанію подала американка Джоді Баллок — дочка померлої від раку легенів у 2003 році Бетті Баллок. Вона палила з 17 років і померла, коли їй було 64 роки. Перша судова справа почалася ще в 2001 році, а вже в 2002-му суд присяжних порекомендував компанії виплатити рекордний штраф в розмірі $28 млрд.

Пізніше суддя зменшив суму до $28 млн, а в 2008 році касаційний суд скасував попереднє рішення суду і направив справу на новий розгляд. Зрештою присяжні зупинилися на цифрі $13,8 млн.

Apple: судова скарга за зруйнований шлюб і порнозалежність

В липні минулого року американський адвокат Кріс Севьєр подав скаргу до Верховного суду штату Теннессі, в якій заявив, що корпорація зруйнувала його шлюб. Чоловік вважає, що технологічний гігант повинен був подбати про порнофільтри у своїх пристроях. Одного разу він випадково зробив опечатку в рядку пошуку браузера Safari на робочому комп’ютері і потрапив на порносайт F***book замість соціальної мережі Facebook. Як заявив чоловік, цей інцидент викликав у нього «порнозалежність, несумісну зі здоровим сімейним життям». Справа ще розглядається.


Subway: позов за брехню про довжину сендвіча

Фірмовий сендвіч мережі ресторанів швидкого харчування Subway носить назву Footlong, а значить, повинен бути довжиною в фут (30,4 сантиметра). У січні 2013 року один австралієць виміряв свій бутерброд. Фотографію сендвіча на тлі лінійки він опублікував на своїй сторінці в Facebook — реальна довжина бутерброда склала 11 дюймів (27,9 сантиметра).

Підтримати прискіпливого любителя фастфуду вирішили й інші користувачі соціальної мережі, виклавши свої підтвердження “віроломства” Subway. Американці Джон Фарлі і Чарльз Ноа Пендрак з Нью-Джерсі відчули себе настільки відданими улюбленій мережі, що навіть звернулися до суду з позовом, сума якого невідома. Їх адвокат Стівен Де Ніттіс особисто виміряв сендвічі в 17 ресторанах швидкого харчування в Нью-Джерсі і його передмістях і переконався в тому, що жоден з бутербродів не відповідав заявленій довжині. ДеНіттіс має намір залучити й інших ошуканих мешканців Нью-Джерсі, купили недостатньо довгі сендвічі, щоб скласти груповий позов.