Що таке ETF-фонди і їх особливості

З кожним роком зростає інтерес громадян до ідеї різного роду інвестицій. Одним з найбільш привабливих і перспективних на сьогоднішній день варіантів можна вважати інвестиції в ETF.

Що таке ETF?

Дана абревіатура розшифровується як Exchange Traded Funds. Цей інвестиційний інструмент являє собою іноземний пайовий інвестиційний фонд, особливості якого – пасивна стратегія управління. Всі операції з купівлі та продажу біржових фондів майже нічим не відрізняються від аналогічних операцій з акціями. Таким чином, ETF поєднує в собі можливості пайових фондів, простоту інвестицій в акції, а також дозволяє використовувати індексну стратегію з мінімальними витратами.

Таким чином, за своєю суттю, ETF – це інвестиційний фонд з паями, які перебувають в обігу як звичайні акції. При цьому індексне управління може гарантувати, що інвестори не програють індексу ні в довгостроковому періоді, ні в короткостроковому. Так як акціями ETF торгують на біржі, то їх можна продати чи купити практично миттєво. Це робить інвестування в ETF універсальним продуктом, який підходить як для тих, хто хоче придбати і тримати акції, так і для тих, хто заробляє на змінному інвестиційному портфелі.

Біржовий фонд при цьому повторює структуру якого-небудь фондового індексу, що дозволяє інвестувати в індекси акцій будь-яких провідних світових бірж. ETF також можуть повторювати структуру сировинних і навіть валютних індексів. Є фонди, які повторюють структуру галузевих або регіональних індексів. Все це робить їх відмінним інструментом інвестування та диверсифікації портфеля.

Інвестор може вкласти свої грошові кошти в будь-який набір активів. Це можуть бути акції, нерухомість, дорогоцінні метали, облігації, валюта або інший фінансовий інструмент. При цьому набір активів для кожного з ETF визначений заздалегідь. Таким чином, інвестор в обмін на грошовий вклад отримує пай.


Особливості інвестування в ETF

Потенційні інвестори вибирають ETF як інструмент для заробітку в силу багатьох причин. Перш за все, основна перевага цих фондів – ліквідність. Так як вони діють на біржі, і ні продавці, ні покупці не обмежені одним брокером.

Приваблює інвесторів також прозорість портфеля. Фонди копіюють всі основні індекси в різних країнах, завдяки чому інвестор завжди може точно знати склад свого портфеля.

Ще одна перевага будь-якого фонду, у тому числі і ETF – вбудована диверсифікація. Це дозволяє інвесторові одержувати частину широкого портфеля. Своєчасний контроль за цим портфелем – також плюс ETF. Інвестор завжди може оперативно відреагувати на кон’юнктуру і при необхідності перейти з падаючого на зростаючий сегмент.

А ще про ETF-фонди, особливості і переваги інвестування в них читайте на сторінках сайту investlb.com.