ZF розробила розумний алгоритм X2Safe, що запобігає аваріям на дорогах

Розумний алгоритм X2Safe, нещодавно представлений компанією ZF допомагає суттєво покращити безпеку дорожнього руху, так як може завчасно попередити про небезпеку водіїв, пішоходів і велосипедистів.

Для виробників автомобілів алгоритм, заснований на хмарній технології, є важливим моментом у “дигіталізації” механічних компонентів. Через два роки після придбання TRW Automotive, компанія ZF може позиціонувати себе в якості провідного постачальника інтегрованих систем, що ідеально націлені на майбутнє.

X2Safe може комунікувати з автомобілями, смартфонами і розумними годинниками, щоб заздалегідь попередити водіїв, пішоходів і велосипедистів про потенційне зіткнення. Крім цього, він може виконувати як автономні, так і напівавтономні маневри. Технологія легко встановлюється і забезпечує підключення до хмари для всіх автомобілів і учасників дорожнього руху. Чим більше людей і автомобілів об’єднані в цій мережі, тим ефективніше можна уникнути нещасних випадків.

Пішоходи, велосипедисти і мотоциклісти щодня наражають на дорогах своє життя ризику. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно внаслідок аварій гине близько 500 дітей. Відволікаючись на смартфон, людина піддає себе додатковим ризикам — як водій за кермом, так і звичайний пішохід. Ціле покоління пересувається по дорозі, схилившись над смартфоном і з навушниками.

Втім, постійний доступ в інтернет є і великою перевагою, особливо допомагаючи під час небезпечних ситуацій. Користувачі будуть регулярно передавати дані про пересування в хмару, які потім алгоритм використовує, щоб розрахувати ризик зіткнення з автомобілем або з пішоходом. У таких ситуаціях попередження про зіткнення з’являється у водія і пішохода, ще до того, як вони побачили один одного або до того, як камера або радарні системи встигли зареєструвати небезпечну ситуацію. Це б істотно поліпшило безпеку, так як за даними досліджень, водії за кермом відвернені більш ніж половину поїздки.

Перевага системи полягає в тому, що вона здатна проаналізувати поведінку всіх учасників дорожнього руху. Якщо пішохід перетинає дорогу на червоне світло чи в недозволеному місці, система визначить таку поведінку як «небезпечною». У потенційно небезпечних ситуаціях вона може попередити водія, що наближається, а пішохід у цей час отримає відповідне повідомлення на смартфон або годинник.

Зростаючий рівень інтегрованої безпеки і автономія сучасних автомобілів можуть також забезпечити втручання автомобіля — об’їзд перешкоди або екстрене гальмування. На відміну від камер і дистанційних систем, такі системи можуть швидко запобігти зіткненню. Система здатна не тільки фіксувати ситуацію на дорозі, а також і оцінювати небезпечні зони, наприклад дороги з поганою видимістю або автобусні зупинки.

А по посиланню http://www.dkrp.gov.ua/info/2958.htm ви дізнаєтесь про основні порушення правил дорожного руху, що автоматично фіксуються камерами спостереження, а також про процедуру накладання і сплати штрафних санкцій.